Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem tisztázta magát Kovács Attila az APEH szerint

2001.01.18. 10:26
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem felel meg a valóságnak, hogy Kovács Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) volt elnöke tisztázta volna magát adóügyeiben - jelentette ki az Indexnek Burillák Attila, az APEH szóvivője. Az ismert vállalkozó korábban azt mondta, hogy csak azután tér vissza a szövetség elnökségébe, ha a tisztázás megtörtént. Kedden Kovács hosszú idő után részt vett a vezető testület ülésén.
Közel 540 millió forintos adócsalással vádolja az ügyészség Kovács Attila korábbi vállalkozót és fiát. A vádirat szerint az egykori MLSZ-elnök adó- és járuléktartozása mintegy két és félmilliárd forint. A büntetőper tárgyalását értesülésünk szerint még nem tűzték ki a Fővárosi Bíróságon.

"Első fokon polgári pert nyertem az APEH ellen, ezért úgy tekintem, hogy tisztáztam magam" - nyilatkozta több lapnak a honi futball korábbi irányítója. A Nemzeti Sport című napilapban azt állította, hogy a polgári perben ,,ugyanarról az ügyről van szó", mint a büntetőeljárásban.

"Ehhez semmi köze a büntetőpernek, amelyben az ügyészség az adónyomozók által feltárt adatok alapján különösen nagy értékben elkövetett adócsalással vádolja Kovács Attilát és fiát" - cáfolta a sportvezető-vállalkozó állításait az Index érdeklődésére Burillák Attila, az APEH szóvivője. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a polgári pert első fokon a Kovács nyerte. Annyit azért megjegyzett, hogy a bíróság nem érdemi indokkal, hanem azért utasította el az APEH keresetét, mert az elévült.

Felfüggesztve

A kormányzat sportpolitikusai a futball felülről indított reformjának kezdetén alapfeltételnek tekintették, hogy Kovács Attilától meg kell szabadulni. Hiába ígért tízmilliárdos nagyságrendű költségvetési tőkeinjekciót, az MLSZ ügyeiben csak korlátozott mozgástérrel rendelkező Sportminisztérium közvetlenül csak annyit tehetett, hogy felfüggesztette az elnök tevékenységét, Ezt azonban a nemzetközivé dagadó tiltakozás, a FIFA fenyegetései miatt vissza kellett vonnia.

A vállalkozó cégei ellen közben vizsgálódni kezdtek az adónyomozók. Ennek időzítését kevesen tartották véletlennek. A későbbi ,,reform-közgyűlésen" Kovács ennek ellenére megnyerte az elnökválasztó szavazás első fordulóját, végül azonban alulmaradt a szövetség szimpátiáját egyértelműen bíró Bozóky Imrével szemben. Az elnökségbe végül beválasztott Kovács ezután határozott úgy, hogy csak az eset tisztázása után vesz részt aktívan a szövetség munkájában.