Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Kovács mégis az MSZP elnöke maradna?

2004.03.20. 10:21
A korábban bejelentett elhatározásával ellentétben, 2005-ben nagy valószínűséggel újra jelölteti magát a szocialista párt elnöki posztjára Kovács László. Legalábbis erre lehet következtetni a Népszabadságnak adott nyilatkozatából. Szólt azokról is, akik a ma már általa elsietettnek tartott bejelentés után az elnöki tisztségre pályáztak: szerinte ehhez nem elég az ambíció, teljesítmény is szükséges. A pártelnök beszélt arról is, hogy elégedett lenne, ha az Európai Uniós választáson tizenkét mandátumot szereznének.
Korai volt 2002-ben bejelentenem, hogy a következő tisztújítás után nem kívánok tovább pártelnökként dolgozni - mondta Kovács László, az MSZP elnöke a Népszabadságnak adott interjújában. "A szándékom az volt, hogy jelezzem a fiatalabb szocialista politikusoknak: meg fog nyílni előttük az előrelépés lehetősége. A teljesség igénye nélkül néhányukat meg is neveztem a pártelnöki tisztség átvételére alkalmasak közül. De valahányszor erről esik szó, leszögezem: a személyes ambíció nem elég, azt teljesítménnyel kell alátámasztani"- fogalmazott az elnök.

Választások

Hozzátette ugyanakkor, hogy fő célja a párt minél sikeresebb szerepeltetése a júniusi európai parlamenti és a 2006-os választásokon, és az mellékes, hogy ő milyen tisztségben vagy milyen szerepben veszi ki részét a sikerben.

Kovács beszélt arról is, hogy elégedett lenne, ha az Európai Uniós választáson tizenkét mandátumot szereznének, ennél többnek pedig kifejezetten örülne. Drukkol annak, hogy az SZDSZ is szerezzen legalább egy mandátumot, az viszont nem foglalkoztatja, hogy az MDF miként osztozkodik majd a Fidesszel a jobboldali szavazatokon. "A nemzeti érdekek képviselete szempontjából azonban jobb lenne, ha az MDF nézetei is hangot kapnának az Európai Parlamentben" - fogalmazott.

Az SZDSZ és az MSZP viszonyáról szólva közölte, az most nem nevezhető felhőtlennek,, de azért ez a viszony nem annyira rossz, mint ahogy az a sajtóban tükröződik. "Persze, hogy vannak vitáink, ez természetes. Voltak 1994 és 1998 között is, a koalíció mégis négy évig fennmaradt és működött..." Hozzátette, hogy emlékei szerint a Fidesz vezette koalícióban nem nagyon voltak viták, aztán mégis megbuktak.

"Az MSZP szegedi kongresszusa azt bizonyította, hogy a párt képes szorosra zárni sorait. Magabiztos, győzni akar, és hisz is a győzelemben. Ha az MSZP úgy fog szerepelni az előttünk lévő választásokon, miként a Ferrari a Forma-1-ben, nagyon elégedett leszek" - utalt Medgyessy Péter korábbi kijelentésére, melyben azt mondta: a dodzsemből Ferrarit kell csinálni.

Ki haladjon a párt élén?

Kovács László reagált Medgyessy Péternek arra a nyilatkozatára, amelyben azt mondta, hogy előreszaladt, rajta kívül ugyanis más nem dinamizálja a kormányt és a pártot. Kovács ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormányfőnek az a feladata, hogy ő menjen elöl a kormányzás valamennyi területén. A párt élén viszont nem neki kell haladnia, bár tevékenysége természetesen hat az MSZP-re. Azokra a véleményekre reagálva, amelyek azt sejtették, hogy Medgyessy Péterrel való kapcsolata nem felhőtlen, Kovács László határozottan leszögezte: nincs köztük ellentét.

Az elnök szerint az MSZP megfelelő támasza a kormánynak, de erősíteniük kell a miniszterelnök és a kormány támogatását. "A kormányzó párt feladata, hogy a közvéleménnyel megismertesse és elfogadtassa a kormány döntéseit. Hogy a napi politikai csatározások terhét, amennyire csak lehet, levegye a kormány válláról, lehetőleg ne a kormány, hanem a párt ütközzön az ellenzékkel. Feladata a pártnak az is, hogy figyelemmel kísérje a kabinet tevékenységét, hogy a párt értékrendje szerint, a választási és a kormányprogramban meghatározott célok felé halad-e. És ha nem, akkor ezt jelezze" - fogalmazott.

Kampánykérdések

A miniszterelnök közjogi javaslatairól azt mondta, azok nem kampánytémák, hanem hosszú távú elképzelések. "Az Európai Unióhoz csatlakozó Magyarország, a modern köztársaság demokratikusabb és hatékonyabb működését, az érdekegyeztetést és a nemzeti érdekek érvényesítését célozza. Ezért támogatjuk a javaslatokat, amelyek közül a kisebb parlament és a köztársasági elnök közvetlen megválasztása már régóta szerepel az MSZP céljai között."

"Mi három kérdést állítunk majd a kampány középpontjába. Az első, hogy ki tudja a legeredményesebben képviselni a haza, a nemzet érdekeit az unióban. Példák sorával tudjuk bizonyítani, hogy az a nemzetközi kapcsolatrendszer és az a nemzetközi megbecsülés, amellyel rendelkezünk, valamint az a politikai stílus, amely jellemző ránk, eredményesebb érdekérvényesítést biztosít, mint az arrogancia, a kioktatás, a konfrontáció. A második kérdés, hogy milyen jövőt képzelünk Magyarország számára az unióban. Mi igazságosabb társadalmat, korszerűbb, versenyképesebb országot, hatékonyan működő, demokratikus intézményeket, békés, nyugodt, félelem és gyűlölködés nélküli életet akarunk. Ezt bizonyítják a kormány eddigi lépései, a négymillió ember életkörülményein javító kétszer száznapos program végrehajtása. És ennek ad új lendületet Magyarország történetének legnagyobb szabású fejlesztési programja, az ország építésére 1350 milliárd forintot biztosító Európa-terv. A kampány harmadik témája: Magyarország, az Európai Unió és a világ kapcsolata. Mi a világgal jobb viszonyban lévő országot, stabil nemzetközi környezetet akarunk. Olyan Európai Uniót, amely a világot ebbe az irányba viszi. Demokratikus és hatékonyan működő, állampolgárbarát európai integrációt, szociális Európát. Szerintem mindez elég muníciót ad a választásokra."

Werber vs. Vermer

Kovács László nem tart a kampány eldurvulásától, mert mint mondta, ők nem abban akarnak versenyezni, hogy melyik párt tudja rövidebb idő alatt feketébbre festeni a másikat. Úgy véli, nem Ron Werber a démonizálás specialistája -mint ahogyan azt a Fidesz állítja - Hanem inkább a Fidesz a specialista Werber démonizálásában. "Nem tudták megemészteni, hogy a 2002-es választási kampányban Werber hatékonyabb volt, mint Vermer."