Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pert nyert a Fidesz Kovács László ellen

2002.11.12. 14:23
Első fokon megnyerte a Fidesz azt a személyiségi jogi pert, amit Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke ellen indított az országgyűlési választások két fordulója között tett nyilatkozatai miatt. A Budai Központi Kerületi Bíróságon (BKKB) kedden hozott ítélete szerint Kovácsnak bocsánatot kell kérnie.
A Fidesz keresete szerint Kovács László megsértette a párt jó hírnevét, amikor ez év április 18-19-i nyilatkozataiban arról beszélt, hogy egy nagy magyar állami vállalat külföldön készíttet hamis MSZP-s röplapokat, és azokat a kampánycsend idején akarják szétosztani; a Fidesz pedig egy számára kedvezőtlen választási eredmény esetén megpróbálja azt a látszatot kelteni, hogy a szocialisták választási csalást követtek el.

A Fidesz egyből lépett

Pokorni Zoltán, a Fidesz akkori elnöke április 19-én jelentette be, hogy Kovács Lászlónak bíróság előtt kell majd felelnie kijelentéséért, amelyek szerint a Fidesz MSZP-snek látszó röplapokkal próbálja megzavarni a kampánycsendet. A Fidesz rögtön lépett, és rágalmazásért polgári peres eljárást kezdeményezett az ügyben. A pártelnök azt üzente a szocialistáknak, "fújják le a röplapakciót, mert le fognak bukni".

Kovácsnak elnézést kell kérnie

A BKKB nem jogerős ítéletében megállapította, hogy Kovács László kifogásolt nyilatkozataiban hamis látszat keltésével megsértette a Fidesz jó hírnévhez fűződő jogát. A bíróság kötelezte Kovács Lászlót arra is, hogy három országos napilapban tegye közzé az ítélet rendelkező részét, és kérjen elnézést a Fidesztől.

Kovács László jogi képviselője az MTI kérdésére elmondta, hogy várhatóan fellebbeznek az elsőfokú ítélet ellen, így a személyiségi jogi per másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd.