Géza
-12 °C
-4 °C

Kövér szerint Gyurcsánynak nincs köze Pápához

2006.06.23. 11:59
A Fidesz választmányi elnöke szerint igaz, hogy Gyurcsány Pápán született, de a város, "Dunántúl Athénjának" szellemiségéből nem sokat szívott magába.

Kövér László a Magyar Nemzet pénteki számában vall Pápáról, és a városhoz fűződő viszonyáról. Kövér olyan városi elődöket említ mint Petőfi, Eötvös Károly, Deák Ferenc, Nagy László, akik szerinte meghatározták, és Veszprém megye kulturális központjává tették szülővárosát.

Pápa többet érdemel

A Pápa többet érdemel című cikkben Kövér a "Dunántúl Athénjáról" vizionál, amely a rendszerváltás után 1945-1990 közötti "gyarmati" idők ledolgozásán dolgozik, természetesen egy fideszes polgármester, Kovács Zoltán vezetésével. Ebbe a sorba viszont nem illeszkedik a szintén pápai Gyurcsány Ferenc, akitől Kövér egy jelzőt irigyel: a "pápai gyereket".

Az írás szerint Gyurcsányt a Magyar Nemzet korábban többször "pápai gyerekként" említette, ami Kövér szerint sérti, sőt, megalázza a "város lakóinak polgári érzelmű többségét". Szerinte - a miniszterelnök nevének említése nélkül, egyszerűen csak - Gy. Ferencnek szíve joga, hogy "ezzel a kétes dicsőséggel ajándékoza meg a várost, amelynek szellemiségéből szemlátomást nem sokat szívott magába".

Politikai kalandor

Kövér arra kéri a lapot, hogy "a polgári értékrendű honfitársaink körében ne tápláljuk azt a tévképzetet, hogy e politikai kalandornak - a születés helyének történelmi véletlenjén túlmenően - bárminemű köze van ahhoz, amit Pápa e hazának történelme során adni tudott.