Vendel
6 °C
20 °C

Kövér alkotmányellenességgel vádolja a kormányt

2007.04.14. 11:55
A Fidesz választmányi elnöke szerint Gyurcsány "nemtelen, sunyi" eszközzel akarja kivenni a népszavazási tárgykörből a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

A Fidesz úgy látja, hogy a kormány alkotmányellenes módon, azzal akarja megakadályozni a vizitdíjról szóló népszavazás kiírását, hogy törvénymódosításban a költségvetés részévé teszi a díjat, mondta Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke szombati sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: a kormány benyújtotta a 2007-évi költségvetési törvény módosítását, amelyben sajtóhírek szerint az is szerepel, hogy a vizitdíj az egészségügyi szolgáltatók mindenkori éves költségvetésének bevételét képezi.

Mivel az Alkotmánybíróság szerint nem lehet költségvetést érintő kérdésben népszavazást tartani, így világos, hogy a kormány ezzel a "nemtelen, sunyi" eszközzel akarja kivenni a lehetséges népszavazási tárgykörből a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is, a Fidesz választmányi elnöke.

Kövér László szerint a módszer önmagában alkotmányellenes, de az is ellenkezik az alaptörvénnyel, hogy valamit örök időkre a költségvetés részévé tesznek. Emellett az Alkotmánybíróság tiltja, hogy a kormány vagy a parlament ellene tegyen egy népszavazási kezdeményezésnek.

"Úgy látszik Gyurcsány Ferenc nem elég biztos a dolgában, hogy Szigeti Péter, az OVB elnöke meg tudja akadályozni a fideszes népszavazási kezdeményezések kiírását, ezért akarja a felhasználni a törvényhozást ebben az ügyben" – mondta a politikus.

A Fidesz és a KDNP vizitdíjról szóló első népszavazási kérdését elutasította az Országos Választási Bizottság és az Alkotmánybíróság is, arra hivatkozva, hogy az idei költségvetést nem érintheti népszavazási kérdés.

A Fidesz és a KDNP ezt követőn újrafogalmazva, a jövő évre vonatkoztatva nyújtotta be a vizitdíjról és új kérdésként a kórházi napidíjról szóló népszavazási kezdeményezését.

A két kérdést azonban – a tandíjról szólóhoz hasonlóan – ismét elutasította az OVB, ami miatt a Fidesz megint az Alkotmánybírósághoz fordul majd.