Gerzson
-3 °C
2 °C

Kövér kontra Medgyessy

2001.08.10. 18:24
A Fidesz megütközéssel figyeli azt a támadást, amelyet az MSZP és annak miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter indított a hazai kis- és középvállalkozói réteg ellen - hangzott el a kormányzó párt pénteki sajtótájékoztatóján. Kövér László szerint Medgyessy úgy véli, hogy nincs szükség a kis- és középvállalkozók kiemelt állami támogatására. Internacionalista kutyából nem lesz nemzeti szalonna - szögezte le Kövér. Az MSZP-s kormányfőjelölt kabinetfőnökének helyettese szerint ilyen kijelentést Medgyessy nem tett, így a Fidesz önmagával vitatkozik.

Kövér László
A Fidesz megütközéssel figyeli azt a támadást, amelyet az MSZP és annak miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter indított a hazai kis- és középvállalkozói réteg ellen - hangzott el a kormányzó párt pénteki sajtótájékoztatóján. Kövér László ügyvezető alelnök így reagált Medgyessy Péternek egy kereskedelmi televízióban elhangzott kijelentésére, amelyben a szocialista politikus azt a véleményét fejtette ki, hogy nincs szükség a kis- és középvállalkozók kiemelt állami támogatására a nemzeti tőke megerősítése érdekében. - Internacionalista kutyából nem lesz nemzeti szalonna - szögezte le a fideszes politikus, Medgyessy Péter véleményét kommentálva.

Szekeres felszólította a miniszterelnököt
Az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke levélben szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "állítsa helyre a törvényességet az állam pénzügyeiben". Szekeres Imre, szocialista politikus úgy véli: a kormány kötelessége, hogy végrehajtsa az Országgyűlés által elfogadott költségvetési törvényt, ezzel szemben a kormányfő az elmúlt két hétben 130 milliárd forintnyi olyan új kötelezettségvállalást jelentett be, amelyeket a 2001-2002-es költségvetési törvény nem tartalmaz. A költségvetési bizottság elnöke úgy gondolja: veszélyes, hogy a kezességvállalások és a Magyar Fejlesztési Bank ügyei után a kormány "újabb 10 milliárdokat szándékozik elosztogatni ellenőrizetlenül". Szekeres Imre szerint az elmúlt hónapokban az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és más nemzetközi szervezetek is kritizálták a magyar költségvetés átláthatatlanságát.

Forrás: Inforádió

Kövér László úgy látja: az MSZP számára nincs jelentősége annak, hogy a hazai kis- és középvállalkozások munkahelyek tömegét hozták létre és tartják fent. Mint mondta, a bankok a világon mindenhol fontosnak ítélik a nemzeti tőke támogatását. Az MSZP úgy tesz, mintha nem lenne elég baj, hogy a hazai bankok nagy része, amelyek többsége külföldi kézben van, nem támogatja ezt a szférát - fogalmazott Kövér László. Hozzáfűzte: az MSZP azt is figyelmen kívül hagyja, hogy a kis- és középvállalkozók jelentős, 40-50 éves versenyhátrányban vannak.

A fideszes politikus megnyilatkozásának stílusa nem méltó arra, hogy arra Medgyessy Péter reagáljon - közölte az MTI-vel Kövér Lászlónak a vezető kormánypárt pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott szavai kapcsán Gál J. Zoltán, az MSZP kormányfőjelöltjének helyettes kabinetfőnöke. Gál J. Zoltán szerint "átlátszó a Fidesz immár sokadszor előadott kampánytaktikája, amely szerint előbb elferdítik egy szocialista politikus nyilatkozatát, aztán azt hevesen támadják, vagyis lényegében a Fidesz önmagával vitatkozik".

Nem biztos, hogy ez az eredményes stratégia a Fidesz csökkenő támogatottságának megállítására - vélekedett. A hazai kis- és középvállalkozók támogatását illetően hangsúlyozta: az MSZP tovább kívánja fejleszteni a Széchenyi-tervet, hogy a támogatásokhoz ne csak a kormány közeli vállalkozók, hanem valamennyi magyar kis- és középvállalkozó is hozzáférhessen. Mivel jelenleg a támogatásokat saját anyagi erőforrások híján a hazai kis- és középvállalkozók többsége nem tudja igénybe venni, ezért ezen a rendszeren változtatni kell, ahogy azt Medgyessy Péter a hazai vállalkozókat tömörítő IPOSZ közgyűlésén is kifejtette - jegyezte meg Gál J. Zoltán.