Boglárka
19 °C
35 °C

Kövér: Köszönjük elvtársak, elég volt

2003.08.29. 20:21
A kormány ki akarja tekerni a kulákok nyakát - mondta egyebek mellett Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke egy polgári körös rendezvényen. A politikus szólt még a "vadászatnak álcázott tömegmészárlásról" és az építőipar visszaeséséről is. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint Kövér nem felejtett, nem tanult.
Hazugsággal vádolta a kormányfőt Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke pénteken Veszprémben, a megyei polgári körök Történelem Fő utca elnevezésű rendezvényén "Medgyessy Péter szociális rendszerváltást ígért, augusztus 20-án viszont rádöbbent arra, hogy a jóléti rendszereknek befellegzett. Hazudnia nem lett volna szabad akkor, amikor jóléti rendszerváltásról beszélt" - jelentette ki az ellenzéki politikus.

Nincs semmilyen szava

Kifejtette: "ma azt meri mondani a jóléti rendszerváltoztatás kormányának a feje, hogy nem tudjuk ígérni 2004-re az életszínvonal további javítását, ami, lefordítva kommunistából magyarra, azt jelenti, hogy jövőre önöknek meg kell húzniuk a nadrágszíjat". A kabinetet "bankár-, illetve brókerkormánynak" nevezte, majd a választási ígéreteket kérte számon a miniszterelnökön Kövér László, kiemelve az ingyenes szívgyógyszerrel és az ingyenes tankönyvvel kapcsolatos kijelentéseket.

"Sereghajtók vagyunk az uniós tagjelöltek (...) között" - tért át a gazdaságpolitika bírálatára a fideszes politikus. Mint mondta, "a tavaly még szárnyaló építőipar ma a megrendelések 30-50 százalékos visszaesésével kénytelen szembenézni", "romokban van" a magyar mezőgazdaság is, és minderre a kormánynak "nincs semmilyen szava, nemhogy megoldási javaslata". "Már nem arról van szó, hogy a félbehagyott osztályharcot folytatva, ki akarják tekerni a kulákok nyakát - már bocsánat a kifejezésért -, ki akarják tekerni a tisztességes magyar gazdák nyakát, már a saját zöldbáróik nyakát is szorongatják" - mondta a választmányi elnök.

Vadászatnak álcázott tömegmészárlás

"Hogyan tudtunk odajutni, hogy 2003-ban nosztalgiával kelljen visszagondolnunk Horn Gyula kormányzásának idejére?" - tette fel a kérdést Kövér László, a korábbi MSZP-SZDSZ kabinetre utalva. A magyar-román kapcsolatok alakulásáról azt mondta: "alig több mint egy év leforgása alatt hogyan juthattunk oda, hogy miközben tegnap még kénytelenek voltak Bukarestben respektálni a magyar kormány szavát, véleményét, amikor a határon túli magyarok érdekeiről volt szó, ma Románia első embereinek módjában áll bármikor belénk törölni a sáros cipőjüket".

Hozzátette: "december elején megünnepeltetik velünk Erdély elcsatolásának évfordulóját", majd idejönnek és "vadászatnak álcázott tömegmészárlás" közben közlik a magyar miniszterelnökkel, hogy, szemben a korábbi ígéretekkel, nem fogják felállítani Aradon a Szabadság-szobrot. "2004-ben lesz egy főpróba, ahol ennek az országnak meg kell mutatnia azt, hogy köszönjük elvtársak, elég volt" - hangoztatta Kövér László, nyilvánvalóan az európai parlamenti választásokra célozva.

Gál J.: Kövér "nem felejtett, nem tanult"
Kövér László "nem felejtett, nem tanult, stílusa a régi" - mondta Gál J. Zoltán a Fidesz választmányi elnökének kormánybírálatára reagálva pénteken az MTI-nek. "Ezzel a stílussal sokakat ábrándított már ki a politikából, és sok kárt okozott saját pártjának is" - tette hozzá a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán úgy fogalmazott: "Kövér Lászlóhoz nem érkezett még el annak híre", hogy Nyugat-Európában hosszabb ideje komoly elméleti, szakmai vita folyik a jóléti állam szerepéről; ebből Magyarország sem maradhat ki. Ezt annak kapcsán közölte, hogy Kövér László azt mondta: "ma azt meri mondani a jóléti rendszerváltoztatás kormányának a feje, hogy nem tudjuk ígérni 2004-re az életszínvonal további javítását, ami, lefordítva kommunistából magyarra, azt jelenti, hogy jövőre önöknek meg kell húzniuk a nadrágszíjat".
A kormányszóvivő kijelentette: "életszínvonal ügyében hosszú évek után Magyarországnak most először van mit megőriznie". 25 százalékos keresetnövekedés, a nyugdíjak értékének 15 százalékos növekedése, a családok támogatásának növelése, a gyermekek támogatása, a tanévkezdéshez nyújtott segítség, a lakásépítéshez nyújtott segítség a rászorulóknak: ez az a jóléti fordulat, amelyet a kormány tavaly elkezdett - érvelt Gál J. Zoltán. Hozzátette: ennek következtében több mint négymillió embernek könnyebb ma az élete.