Benedek
-5 °C
5 °C

Felfüggesztette a Fidesz a választási tárgyalásokat

2001.02.21. 19:46
Lekerült a napirendről az MDF-fel kötendő választási megállapodás, így nem áll már a Fidesznek az az ajánlata, hogy harminc közös képviselőjelöltet indít a párt a demokrata fórummal - nyilatkozta az Indexnek Kövér László, Fidesz-elnök. A kisgazdákkal csak a párt belső sorainak rendezése után újulhatnak meg az egyeztetések, mivel egyelőre nincsenek tárgyalások a Fidesz elnökét nem foglalkoztatja: ki lenne tárgyalópartnernek tekinthető. A politikus cáfolta, hogy Zakó Lászlónak megígérték volna: nem indítanak vele szemben jelöltet a képviselő egyéni választókerületében.
Az MDF maga mondott nemet a Fidesz ajánlatára, amely harminc egyéni képviselő közös indítására vonatkozott, így ez a kérdés lekerült a napirendről - nyilatkozta az Indexnek Kövér László, a Fidesz-Magyar Polgári Párt elnöke. A politikus szerint Dávid Ibolya MDF-elnök hozzá intézett levelében utasította vissza a vezető kormánypárt ajánlatát azzal, hogy azt írta: a Fórum önállóan készül a választásokra.

Kövér leszögezte: a Fideszt továbbra is minden megoldás érdekli, és nyitott bármilyen együttműködésre. A pártelnök úgy látja: ha másban nem is, abban biztosan megegyeznek a legkisebb koalíciós párttal, hogy a második fordulóban a gyengébbik jelölt visszalép az erősebb javára.

Dávid: Ami eldőlt, azt nem kell tovább ragozni

Dávid Ibolya szerdán közölte: a Fidesz és az MDF között nincsenek tárgyalások a 2002-es választásokra szóló együttműködésről, a demokrata fórum önállóan készül a megmérettetésre. Hozzátette: a Fidesz telki elnökségi ülése után a válasz az volt, hogy a legnagyobb kormánypárt a választás második fordulójában lát lehetőséget az együttműködésre az MDF-fel. Jelezte, hogy ez meghatározza a demokrata fórumnak az elkövetkező időszakban követendő stratégiáját. Dávid Ibolya hangsúlyozta: az MDF eddig is önálló volt, önállóan kötötte meg a választási együttműködést 1998-ra és a 2002-es választásokra is önállóan készül. ,,Úgy gondolom, ami Telkiben eldőlt, azt tovább ragozni nem kell - vélekedett Dávid Ibolya

Kövér szerint a kisgazdákkal még nem köthető választási megállapodás

Kövér László közölte: a kisgazdapárttal egyelőre nem köthető választási megállapodás. A fideszes politikus szerint ehhez a párt belső viszonyait kellene először tisztázni. Kövér szerint a Fidesz abban érdekelt, hogy ez minél előbb megtörténjen. A pártelnököt egyelőre nem foglalkoztatja, ki tekinthető tárgyalópartnernek a kisgazdapártból, mert pillanatnyilag nem zajlanak tárgyalások a két párt között.

A Fidesz elnöke cáfolta Zakó László kisgazda országgyűlési képviselő reggeli tévés nyilatkozatát, miszerint a Fidesz tárgyalásokat folytatna az egyéniben mandátumhoz jutott kisgazda képviselőkkel arról, hogy a választáson közös jelöltként indulhatnának. Kövér László leszögezte: ,,én vagyok a Fidesz elnöke, de ilyenről nem tudok".

A politikus ugyanakkor jelezte: több olyan kisgazda képviselő is ül a parlamentben, akiket a Fidesz helyi szervezetei elfogadnak, így nem zárható ki, hogy lesznek olyan körzetek, ahol a kisgazda jelöltet támogatja majd a helyi Fidesz szervezet.