Valér
-1 °C
0 °C

Kövér: A jövő évi költségvetés egyetlen száma sem valós

2002.12.04. 17:55
A megszorítások, a leépülés büdzséje, amelyet a Fidesz semmilyen körülmények között nem fogad el - nyilatkozta a jövő évi költségvetésről Kövér László, a Fidesz alelnöke. Kósa Lajos debreceni polgármester szerint jövőre az önkormányzatok több mint fele nem tudja majd ellátni alapvető feladatait.
A Fidesz semmilyen körülmények között nem tudja elfogadni a jövő évi költségvetést, miután abban érdemi változások már nem várhatók, és egyetlen ellenzéki indítványt sem fogadott el a keddi szavazáskor a kormányoldal - jelentette ki Kövér László Fidesz-alelnök szerdán Debrecenben az alelnöktársával, Kósa Lajossal, a közösen tartott sajtótájékoztatón.

Kövér László elmondta: a jövő év az európai uniós csatlakozás előtti utolsó teljes év, így ezt ki kellett volna használnia a kormánynak arra, hogy az EU-csatlakozás utáni kiéleződő versenyre helyzetbe hozza a hazai gazdasági élet szereplőit. A Medgyessy-kormány gyökeresen szakított az előző kabinet gazdaságpolitikájával, és most lett volna az utolsó esély arra, hogy visszatérjen a nemzeti elkötelezettségű gazdaságpolitikához - tette hozzá.

Kövér László a megszorítások, a leépülés büdzséjének nevezte a jövő évit, és olyan "kamuköltségvetésnek", amelynek egyetlen száma sem valós. Példaként a jövő évi költségvetés nagy vesztesének nevezte az önkormányzatokat, a rendőrséget, a hazai kis- és középvállalkozókat, az agrárgazdálkodókat és általában a lakosságot. Ugyanakkor Kövér László elmondása szerint van nyertese is a jövő évi büdzsének. Példaként a Miniszterelnöki Hivatalt említette, amelynek költségvetése 5,7-rol 7 milliárd forintra nő.

Nosztalgia

Kósa Lajos a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: soha nem gondolta volna, hogy egyszer még nosztalgiával tekint a Bokros-csomagra, mert a jövő évi költségvetés még annál is rosszabb lesz. A debreceni polgármester szerint beigazolódott, hogy a szocialista választási ígéretek józan ésszel nehezen hihetők. Szerinte az önkormányzatokat jövőre hidegzuhanyként éri a büdzsé, ugyanis minden település nagyon rosszul jár. A fideszes politikus megítélése szerint jövőre az önkormányzatok több mint fele önhibáján kívül hátrányos helyzetű lesz, ami annyit jelent: nem tudja ellátni alapvető feladatait. - Mindezek alapján kijelenthetem, hogy rossz az a rendszer, amely ezt eredményezi - tette hozzá Debrecen polgármestere.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!