Erik, Alexandra
EUR 386,08 Ft
USD 366,62 Ft
11 °C
23 °C

Kövér szerint egészséges magyar lélek híján érti félre Kovács

2003.12.23. 13:40
Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke az Indexnek adott interjújában nem tartotta kizártnak, hogy a nyári EP-választás után olyan politikai szituáció áll elő, hogy előrehozott választásokat kell tartani. Az Erdélyben hangoztatott radikális kijelentései miatt ismét politikai botrányt kavaró fideszes szerint „Kovács László – egészséges magyar lélek híján –” rendszeresen „a román többségi politikusok oldalára áll”. Kövér szerint az „internacionalista és kozmopolita MSZP-SZDSZ koalíció” a nemzeti érdekek képviselete helyett inkább őt korlátozná véleménynyilvánítási jogában.

Ha az előbb jól értettük, akkor közel húszezer ember segítő munkájára számít a Fidesz kampányban?

Én remélem, hogy több emberrel fogunk majd együtt dolgozni. A húszezres szám a minimum, hiszen ehhez jöhet a százötvenezer regisztrált polgári körös közül újabb húszezer szimpatizánsunk.

Akkor az Ön által vizionált földharcban a Fidesz pártszimpatizánsai és a polgári körösök máris létszámfölényben vannak Ron Werber csapatjátékosaival szemben.

A Fidesz támogató csapata tulajdonképp már a 2002-es második forduló előtt spontán módon létrejött. Azt a fordulót meg is nyertük, de ennek ellenére már nem támaszkodhatunk pusztán egy spontán szerveződésre. Én nem tennék egyenlőségjelet a két oldal rendelkezésére álló csapat közé. Nem tudható, hogy az MSZP csapata mennyire lesz mozgósítható jövő júniusban, hiszen a nagy hanggal bejelentett szórólapozás is bizonyíthatóan üzleti vállalkozásokon keresztül működött. Másrészt az MSZP által fenntartott szervezet a rombolásban, a destruktivitásban, a fekete kampányban profi, aminek akkor van kedvező közege, amikor a szocialisták ellenzékben vannak. A mi embereinktől viszont ez a mentalitás teljesen idegen, ezért másképp kell a támogatói csoportokat működtetni, mint ahogy az MSZP teszi. Ilyen kampányunk még azért sem volt, mert a Fidesz a tavalyi kampány első fordulójáig egyfajta médiapártként működött. Ez alatt nem azt értem, hogy olyan remekül szerepelt volna médiában, vagy olyan nagy felülete lett volna. Hanem azt, hogy médián kívül gyakorlatilag nem volt más eszköze a választókhoz való eljutásra. Most viszont ezt a helyzetet meg kell haladni, mert más korszak van a magyar politikában is. Máshol a választások már régóta a mozgósításról szólnak, vagyis arról, hogy a magyarországi pártok taglétszámának többszörösével rendelkező erők hívei hány bizonytalan szavazót tudnak meggyőzni, mozgósítani az utolsó néhány hétben, napban.

Hogyan lehet a jelentős részben EU-ellenes Fidesz-tábort mozgósítani az EP-választásokra?

Ez alapvető dilemmája lesz a kampánynak. Németországban vagy Franciaországban sem könnyű mozgósítani a választókat egy EP-választásra, mert az Európai Uniót távoli, értük és irántuk nem felelős bürokráciának tekintik, amihez nekik nincs közük. Így minimum közömbösek, rosszabb esetben utálják. Mivel nekünk Magyarországon még nincs tapasztalatunk, csak képzetek vannak, illúziók és előítéletek. Tehát nem lesz könnyű mutatvány. De nem hiszem, hogy az MSZP kevésbé értékelkötelezett, pragmatikus bázisát könnyebb volna mozgósítani, mint mondjuk a Fidesz gazdabázisát meggyőzni arról, hogy egyáltalán elmenjen az EP-választásra. Ez utóbbi bázisnak a nagy része eleve elutasította az uniót, akár azzal, hogy nem ment el az EU-népszavazásra, vagy ha elment, akkor nemmel szavazott a csatlakozásra. Az EU-s tagországokban ugyanakkor afféle lakmuszpapírként működnek az EP-választások, és elsősorban nem az unióról szavaznak a választók, hanem arról, hogy mennyire elégedettek a hatalmon lévő erőkkel. Mint ahogy – ha 2004 júniusában nem csak néhány nappal lennénk túl a tényleges csatlakozáson – Magyarországon is visszaütne az a hazugság, amit Kovács László, az EU-népszavazás után állított, hogy nem lesznek vesztesei a csatlakozásnak.

Kovács László megszólalásába nyilván belejátszott az is, hogy a Fidesz a népszavazás előtt hangsúlyozottan a csatlakozás veszélyeire hívta fel a figyelmet.

A csatlakozásnak lesznek is veszélyei. Elég csak a mezőgazdaságban élőkre gondolni. Róluk az FVM politikai államtitkára is azt mondta, hogy sokan vannak, és ennyi ember nem élhet a mezőgazdaságból. Ugyanakkor nincs semmilyen elképzelés, hogy ezek az emberek mihez kezdjenek, ha a gazdaságukból nem tudnak majd megélni. Mert segélyezésből nem élhetnek meg. Így igenis elképzelhető falun, hogy az utcán fog kicsapódni vagy kisülni az egész csatlakozási folyamat feszültsége. Könnyen előállhat egy olyan helyzet, amikor a kormány pozíciói tarthatatlanok lesznek. Nem is azért, mert az ország gazdasága nincs abban a helyzetben, hogy ezt a feszültséget kezelje, hanem mert egyszerűen az együttérzés és a segítőkészség olyan hiányáról, a felelősség cinikus lerázásáról tanúskodnak a kormányzati politikusai, amit az emberek már nem viselnek el. De nemcsak a gazdák vagy, például, a kis vágóhidak tulajdonosai, de a fuvarozók sem járnak jobban. Becslésük szerint harminc-negyven százalékuk adhatja vissza az ipart, mert az nem EU-kompatibilis.

A 2004-es évet hány taggal kezdi a Fidesz, mert pontos számot az ígéretek ellenére sem hozott nyilvánosságra az átszervezés óta a pártelnök?

Pontos számokat én se tudok mondani, mert a Fidesz átalakulása felszínre hozta a gyengeségeit is. Az utóbbi tizenegynéhány évben a Fidesz gerillacsapatként működött, egyébként remekül. De nem volt iktatási rend, archiválás, írásbeliség. Ezek csak csökevényesen léteztek. Így nem szivároghatott például ki soha semmi a Fidesz elnökségi üléseiről, mert egyszerűen nem voltak papírok, amit ki lehetett volna lopni. De a tagnyilvántartás is hagyott kívánnivalókat maga után. Új helyre költözünk, és az új hely új működési rendet, új szemlélet módot is kell jelentsen, egy újfajta bürokratikus rendet, ami rendnek nevezhető a szó szoros értelmében.

Kovács felelőtlennek tartja Kövért
Rendkívül felelőtlen magatartást tanúsít, aki azt gondolja, hogy célszerű fegyverekkel, erőszakkal fellépni az autonómia kialakítása érdekében, és ezt nyilvános fórumokon mondja is, jelentette ki Kovács László külügyminiszter, Kövér Lászlónak, a Fidesz országos választmányi elnökének azon kijelentésére utalva, amelyet a közelmúltban, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kolozsvári alakuló ülésén tett. Kövér László azon a tanácskozáson kifejtette többek között: „(...)azt látjuk, hogy akik nem voltak restek fegyverhez, az erőszak eszközéhez nyúlni, sokkal rövidebb idő alatt, sokkal többet is el tudtak érni, mint mi. S mi pedig tűrünk. Megint csak: Megérte? Miért?” A külügyminiszter szerint egy ilyen kijelentés a legkevésbé sem viszi előre az autonómia ügyét, csak az adott ország szélsőséges nacionalista erőinek jelent érvet a magyarsággal, az autonómiatörekvéssel szemben. Kovács László arról is beszélt, hogy ezek a szavak a bizalmatlanságot hintik el a román többség és más országok többségi nemzete körében, jelentősen rontva ezzel a magyarság érdekérvényesítési esélyeit.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét