Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kártérítésre kötelezték Kövér Lászlót

2002.06.17. 17:36
Kártérítésre és nyilvános elégtételre kötelezte Kövér Lászlót a bíróság Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista megsértése miatt. Az eset után még a Fidesszel szövetséges Lungo Drom is bocsánatkérésre szólította Kövért.
Negyedmillió forintos kártérítésre és nyilvános elégtételadásra ítélte a bíróság Kövér Lászlót, a Fidesz alelnökét. Kövér ellen Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke kezdeményezett becsületsértési pert, mert Kövér egy márciusi tatabányai kampányrendezvényen "megélhetési romának" és "gengszternek" nevezte őt. Az alperes a fellebbezésről várhatóan az írásba foglalt elsőfokú ítélet ismeretében dönt majd

A Lungo Drom is bocsánatkérésre szólított

Hagyjuk a magyarországi cigányságot meghódítani a Horváth Aladár féle gengszterek által - jelentette ki Kövér a Fidesz március 18-i, tatabányai kampánygyűlésén. Horváth Aladár ezért a kijelentéséért egymillió forint nem vagyoni kártérítésre, egymillió forint közérdekű bírságra és nyilvános elégtételre perelte a Fidesz alelnökét. A kampányrendezvényen elhangzottak miatt még a Fidesszel szövetséget kötő Lungo Drom megyei elnöke is bocsánatkérésre szólította Kövért, mert "kijelentéseivel megsértette a magyarországi cigányságot".

Csak véleményt fogalmazott meg

A hétfői tárgyaláson Kövér László jogi képviselője a kereset elutasítását kérte, mert a közszereplőknek az Alkotmánybíróság szerint tudomásul kell venniük, hogy olykor keményebb szavakkal bírálják őket. A perbeli esetben stílusbeli kérdésekről lehet csak szó - érvelt Kövér ügyvédje. Véleménye szerint a Fidesz alelnöke nem tényállítást, hanem véleményt fogalmazott meg.

Horváth Aladár szerint joggal lehet tartani attól, hogy a történtek szorongást, félelmet keltenek az általa képviselt romák körében és bemocskolják jogvédő tevékenységét. A PKKB hétfőn kihirdetett elsőfokú határozatában kimondta: Kövér László azzal, hogy "megélhetési romának" nevezte Horváth Aladárt, megsértette személyiségi jogait.

Gengszterezni szabad

A közszereplőknek valóban többet kell eltűrniük, ez esetben azonban indokolatlanul bántó, sértő, megalázó nyilatkozat hangzott el, amely részben burkoltan, valótlan tényállítást is kifejezett - áll az ítélet indoklásában. A "gengszter" kifejezés a konkrét szövegösszefüggésben nem bűncselekményre utalt, és nem jogsértő ez a megfogalmazás - döntött a bíróság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!