Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Több kérdésről is tárgyalna a Fidesz és az MSZP

2001.01.28. 00:00
Az EU-csatlakozást érintő kétharmados törvények mellett várhatóan több más téma is szerepel Szájer József fideszes, és Nagy Sándor szocialista frakcióvezető február 8-ra tervezett találkozóján - derült ki abból a televíziós vitából, amelyet Kövér László, a Fidesz és Kovács László, az MSZP elnöke folytatott vasárnap este a Tv2 Magyarország holnap című műsorában. A két politikus valószínűtlennek nevezte, hogy a választásokat követően Fidesz-MSZP koalícióra kerülne sor, eltérően vélekedtek azonban a Kisgazdapárt helyzetéről. Ez volt az első alkalom, hogy a két politikus a nyilvánosság előtt találkozott egymással.
Kovács László elmondása szerint a szocialista párt február 8-án felvetné a szociális helyzettel, az életkörülményekkel összefüggő kérdéseket. Úgy látják ugyanis, hogy a kormány nem azokat támogatja, akik önhibájukon kívül nem tudnak boldogulni, politikája tehát a lakosság csupán 20 százalékénak kedvez, míg 80 százalékára nézve hátrányos. Hozzátette: egy úgynevezett "demokráciacsomag" keretében kitérnének a parlamenti ülésrend, a szociális párbeszéd, illetve a közszolgálati média kérdéseire.

Kövér László azon a véleményen volt, hogy a frakcióvezetői találkozón azokkal érdemes foglalkozni, ahol lehetőség van a közeledésre. A pártelnök közlése szerint a Fidesz a parlament létszámának csökkentését, valamint a haderőreformhoz szükséges alkotmánymódosítást veti fel a megbeszélésen. Megfogalmazása szerint a szocialistáknak nem lehet saját programjukat a Fideszen számon kérni.

Visszavonom, ha előbb te

A politikus visszautasította Kovács László kritikáját, hangsúlyozva, hogy a kormány jelentős eredményeket ért el a szegénység visszaszorítása területén, a szegény gyermekek aránya például ma egyötödnyi, a korábbi egyharmadhoz képest. A parlament vitastílusát a Fidesz elnöke nem tartotta sokkal rosszabbnak a Nyugat-Európában tapasztalhatónál. Ahhoz a korábbi kijelentéséhez, hogy az ellenzék nagyobb károkat okozott, mint a természeti csapások, azt fűzte hozzá: ha Kovács László visszavonja, hogy a kormány politikája rossz a lakosság 80 százaléka számára, akkor ő is kész elismerni, hogy nem gondolta komolyan megjegyzését.

A ksgazdapárt helyzetét is eltérően értékelte a két pártelnök. Kovács László szerint a második legnagyobb koalíciós párt nagyon súlyos helyzetben van a botrányok, a belső feszültségek miatt, valamint azért, mert a kisgazda vezetésű tárcák "nagyon udvariasan fogalmazva nem a legsikeresebbek".

Kövér belső stabilitást vár a kisgazdapárttól

Kövér László általánosítónak nevezte ezt a véleményt. Hangsúlyozta: nem kérdőjelezi meg a közvélemény-kutatások hitelességét, meglátása szerint azonban ennyi idővel a választások előtt még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni azokból. Úgy vélte: a kisgazdapártnak konzervatív, hagyománytisztelő szavazói vannak, akik nehezen tudják elképzelni, hogy más pártra szavazzanak. Megfogalmazása szerint "tiszteletre méltó szavazóbázisa révén" az FKGP helye a polgári oldalon van, a választási együttműködéshez azonban belső stabilitásra van szükség a kisgazdapártban.

Kovács László azt közölte az MSZP szövetségi politikájáról, hogy olyan pártokkal tudnák elképzelni a koalíciós együttműködést, amelyek programja közel áll a szocialistákéhoz. Lehetségesnek nevezte az együttműködést egy olyan mérsékelt jobbközép párttal is, amely szociális érzékenységet mutat és "demokráciafelfogása különbözik a jelenlegi legnagyobb kormánypártétól". Véleménye szerint parlamenten kívüli párt nem fog bejutni az Országgyűlésbe.

Szükségtelen és valószínűtlen a nagykoalíció

Egy Fidesz-MSZP nagykoalíció lehetőségét mindkét politikus valószínűtlennek nevezte. Kövér László azt emelte ki fő okként, hogy meglátása szerint "a szocialista párt politikája nem ennek az országnak a javát szolgálja". Fontosnak tartotta viszont ő is a párbeszédet, megfogalmazása szerint "a múlt elválaszt, a jövő viszont összeköthet minket".

Kovács László azon a véleményen volt, hogy nagykoalíciót akkor szokás kötni, ha nincs más lehetőség az ország kormányzására, úgy látja viszont, hogy a két nagy párt közül valamelyik meg fogja nyerni az országgyűlési választásokat.