Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Kovács elmagyarázta Markónak, miért aggódik

2002.01.09. 20:35
Személyesen tájékoztatta Kovács László az RMDSZ elnökét, Markó Bélát arról, hogy az MSZP miért ellenzi a magyar-román megállapodást. A szocilaista párt elnöke erősen aggódik a határ melleti települések munkavállalóiért és újra tárgyalná az egész megállapodást.
Kovács László szocialista pártelnök az álláspontok kölcsönös tisztázása érdekében megbeszélést folytatott Markó Bélával, az RMDSZ elnökével szerdán, Budapesten.

A szocialista pártelnök elmondta: tájékoztatta Markó Bélát arról, hogy az MSZP miért bírálja az Orbán-Nastase megállapodást.

- Hangsúlyoztam, hogy a magyar munkaerő-piac megnyitása a román munkavállalók számára elsősorban a határ menti területeken veszélyezteti azoknak a magyarországi magyar munkavállalóknak munkához jutását, akik alkalmi és idénymunkából próbálják eltartani magukat és családjukat - közölte Kovács László, aki úgy vélekedett: az olcsó román munkaerő leszoríthatja a munkavállalók bérét, és az egészségügyi ellátásukra vonatkozó magyar kötelezettségvállalás újabb terheket ró az amúgy is nehéz helyzetben lévő egészségügyre.

- Jeleztem Markó Bélának, hogy az MSZP ezért kezdeményezte a megállapodás végrehajtásának felfüggesztését, a szükséges hatásvizsgálat elvégzését, illetve a megállapodás újratárgyalását - idézte fel Kovács László.

Tájékoztatása szerint Markó Béla találkozójukon elmondta, hogy a romániai magyarság azért üdvözölte a megállapodást, mert csak ez tette lehetővé a kedvezménytörvény romániai alkalmazását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!