Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kovács László lemond a tárgyalóról és az autóról

2005.04.14. 19:29
Kovács László szerint nem mond ellen az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó szabályoknak az a gyakorlat, hogy budapesti tartózkodása idején a Külügyminisztériumtól tárgyalót és autót kap. A politikus mégis véget vet azt eddigi gyakorlatnak.
"Az állításokkal ellentétben nincs saját irodám, titkárságom és titkárnőm a Külügyminisztériumban - írja szerkesztőségükhöz eljuttatott közleményében Kovács László EU-biztos. - Az említett helyiséget csak azért vettem igénybe, mert a Magyarországra látogató európai bizottsági tagoknak szokás szerint irodahelyiséget biztosító budapesti uniós képviselet hosszabb ideje költözés alatt áll, így ott nem tudnak megfelelő feltételeket biztosítani."

Csak egy tárgyaló

A Külügyminisztériumban kapott ideiglenesen irodát Kovács László, a magyar diplomácia korábbi irányítója, írta szerdán az Index. Kovácsnak - a külügyi szóvivő, Polgár Viktor szerint - autót csupán átmeneti időre juttatott a külügy, és az EU-biztos állítólag nem irodát kapott, hanem csak egy tárgyalót.

Az adóügyi biztos közleménye szerint a "gépkocsi esetenkénti igénybevétele" nem rendkívüli, hiszen ez más nemzetiségű biztosoknak is jár.

Esetenként sem veszi igénybe

Kovács fontosnak tartotta az Európai Bizottság Főtitkárságának hivatalos állásfoglalását kérni arról, hogy sérti-e ez az ideiglenes és esetenkénti gyakorlat a Bizottság tagjaira vonatkozó szabályokat, az úgynevezett Code of Condact-ot. "Az Európai Bizottság Főtitkársága a mai napon írásban is megerősítette, hogy a Code of Conduct (SEC(2004) 1487/2) semmiféle előírást nem tartalmaz a fenti esetre vonatkozóan, a vitatott gyakorlat semmiféle szabályt nem sért" - írta az MSZP egykori elnöke.

Kovács László "a méltatlan és nyilvánvalóan politikai indíttatású" támadások miatt ugyanakkor véget vet az eddigi gyakorlatnak. "A Külügyminisztérium gépkocsiját esetenként sem veszem igénybe, s mihelyt az Európai Bizottság Budapesti Képviselete a megfelelő feltételeket biztosítani tudja, az ottani budapesti hivatalos tevékenységemhez az ottani irodát fogom használni" - írja közleményében a politikus.