Gerzson
-3 °C
3 °C

Medián: Gyurcsány-Kiss döntetlen

2004.08.25. 07:17
A lakosság többségét meglepte Medgyessy Péter távozása, ám ha szerény mértékben is, többségben vannak, akik szerint az ország szempontjából szükség volt erre - derül ki a Medián közvélemény-kutató legfrissebb felméréséből. A két aspiránsnak azonos a támogatottsága, a Fidesz-szavazók szerint azonban egyikük sem alkalmas a posztra.
A Népszabadság megbízásából, augusztus 22-én és 23-án, ezer személy megkérdezésével készített a Medián felmérése szerint a lakosság többségét meglepte Medgyessy Péter távozása. Az emberek 48 százaléka úgy gondolja, hogy a kormányfőnek mennie kellett, mert "nem tudott úrrá lenni az ország problémáin", míg 44 százalékuk szerint nem, mert "ezzel csak bizonytalanságot keltett az országban".

A változásra voksoltak

A jövőt illetően a stabilitással szemben egyértelműen a változásra voksolt a közvélemény: a kormánypárti szavazók többsége is azzal a véleménnyel ért egyet, hogy a mostani helyzetben olyan miniszterelnök kell, aki jelentős változásokat hajt végre a kormány politikájában. Abban azonban nincs egyetértés, ki legyen ez a személy. Sőt Gyurcsány Ferencet és Kiss Pétert ugyanannyian, a lakosság 33-33 százaléka tartja alkalmasabb jelöltnek, míg további 34 százalék nem tudott a két jelölt közül választani.

Kiss Pétert a megkérdezettek 73 százaléka említette "fejből" a jelöltek között, míg Gyurcsányt ennél valamivel kevesebben, 69 százalék. Kiss Péter nevével a lakosság 25 százaléka csak az elmúlt néhány napban találkozott, addig Gyurcsány esetében ez az arány csupán 13 százalék.

A Fidesz szavazók Kiss Pétert látnák szívesebben miniszterelnöknek, ugyanakkor többségük mind a két jelöltet eleve alkalmatlannak tartja a posztra. Az MSZP szavazók szerint épp fordított a helyzet: többségük szerint mind a két politikus alkalmas lenne a feladatra, ám csaknem kétszer annyian tartják Gyurcsányt az alkalmasabb jelöltnek.