Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Vizsgálat a 33 milliót érő tanácsok ügyében

2003.01.09. 15:30
Hivatalból vizsgálja a Közbeszerzési Döntőbizottság a kancellária egyik tanácsadásra vonatkozó meghívásos tenderét, amelyen a miniszterelnöki kabinet tanácsadójának cége nyert 33 milliós megbízást. Az Index információi szerint a közbeszerzéseket ellenőrző testület nem találta elég indokoltnak a nyílt eljárás mellőzését, illetve a sürgősség indoklását. A döntőbizottság hétfőre készíti el az üggyel kapcsolatos határozatát.
A Közbeszerzési Döntőbizottság még december közepén indított hivatalból vizsgálatot a Miniszterelnöki Hivatal által "A kormány egyes kiemelt programjaival kapcsolatos stratégiai tervezés, tartalmi kidolgozás és az azokkal kapcsolatos kommunikációs feladatok" tárgyában lefolytatott meghívásos közbeszerzési eljárás ügyében. Mint arról az Index beszámolt, a meghívásos pályázatra három céget hívott meg - a miniszterelnöki kabinet javaslatára - a közbeszerzési igazgatóság, közülük végül csak a győztes Gaming Communications Kft. adott be ajánlatot.

A cég tulajdonosa Braun Róbert, aki az Index korábbi igazgatója és az SZDSZ egykori kabinetfőnöke volt. Braun cége ezt megelőzően - a kormányváltas óta - mar dolgozott a Miniszterelnoki Hivatal számára hasonló megbízással. Emellett felügyelőbizottsági tagja a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő Millenáris Kht.-nek.

A kormányváltás nem elég ok

Az Index információi szerint azért kezdett vizsgálódni a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert nem találta kielégítőnek, hogy a nyílt pályázat elmaradását, illetve a sürgősséget azzal indokolták a Közbeszerzési Értesítőben, hogy 2002 májusában kormányváltás történt.

Braun Róbert az Indexnek azt mondta, a sürgősségi eljárás oka az volt, hogy a 2003-as év feladatait csupán a 2003-as költségvetés számainak ismeretében lehetett tervezni, a költségvetést 2002. október 31-én nyújtották be, így nem maradt idő - a több mint kilencven napig tartó - nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatására.

Pénzbírság lehet a szankció

A Közbeszerzési Döntőbizottság péntekre vagy legkésőbb hétfőre készíti el az üggyel kapcsolatos határozatát. Ha ebben elmarasztalná a kancelláriát, akkor pénzbüntetést kellene kiszabnia. A jogszabály szerint ugyanis törvénysértés megállapítása esetén a mulasztó szervezetet legalább egymillió forintra kell bünteni. Ha az is megállapítható, hogy személy szerint ki követett el mulasztást, az illetőt legalább százezer forintra büntetik. A testületnek ugyanakkor nincsen hatásköre arra az esetre, ha a törvénytelennek találtatott eljárás eredményeképpen már megkötötték a szerződést. Megkeresésünkre Kiss Elemér titkárságán közölték, hogy a kancelláriaminiszter vélhetően a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata után szólal meg az ügyben. Nem kívánta kommentálni az eljárást a Keller László vezette közpénzügyi államtitkárság sem.