Bernadett
-2 °C
4 °C

Pályázatdömping volt az EU-csatlakozás előtt

2004.05.07. 16:08
Az átlagosnál sokkal több pályázatot írtak ki a csatlakozás megelőző "utolsó pillanatban". A csatlakozási előtti napokban a szokásoshoz képest körülbelül 25-30 százalékkal nött a meghirdetett tenderek száma.
A Közbeszerzési Értesítő, az uniós csatlakozás előtti utolsó, április 30-i két kötetes számában összesen 290 felhívást tettek közzé, ezek közül 63 tárgyalásos, több pedig gyorsított eljárás.

A pályázatdömpingbe azonban becsúszott egy kis szépséghiba is, a "régi" közbeszerzési törvény alapján ugyanis az április 30-án kiírt pályázatok több helyre, főként vidékre csak az új, az uniós normákat is tartalmazó jogszabályok hatályba lépését követően jutottak el.

Az új közbeszerzési törvény egyik fő, az EU jogszabályok által előírt módosítása az volt, hogy a korábbinál nagyobb teret biztosítsanak az uniós cégeknek ahhoz, hogy induljanak a magyarországi pályázatokon.

Nagyházi Gyula, a Közbeszerzési Értesítő felelős szerkesztője az Indexnek elmondta: ebben nincs semmiféle visszásság. "Ez inkább technikai gondot jelent, jogi problémát nem okozhat" - vélekedett. Nagyházi Gyula szerint a csúszást az okozhatta, hogy a Közlönykiadó kapacitása elérte a maximumot.

Gázolaj beszerzése, takarítási szolgálat

Az említett értesítőben például a MÁV hirdet meghívásos gyorsított eljárást vasúti járművek javítására, szintén a vasúti társaság pályáztat gázolaj beszerzésére, az egészségügyi tárca pedig közvélemény-kutatást kíván rendelni. A környezetvédelmi minisztérium a takarítási szolgáltatást, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet orvosi műszerek beszerzését, a Belügyminisztérium pedig okmányok gyártását pályáztatja meg.