Rudolf
1 °C
13 °C

Ezt mondták ők

2002.07.17. 16:51
Közbeszerzés mellőzésével folytatódnak az autópálya-építések, mert az új kormány indoklása szerint túlzottan elnyújtaná a beruházásokat a bonyolult procedúra. Így versennyel ugyan, de pályáztatás nélkül választják ki a cégek ajánlatai közül a legkedvezőbbet. Összeállításunkban a mai kormánypárti politikusok, illetve az Európai Unió illetékeseinek nyilatkozatait gyűjtöttük össze az Orbán-kabinet közbeszerzést mellőző autópálya-építéseiről.
Szalay Gábor A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára a parlamentben (2002. május 25.)

Az átláthatóság növelésével kívánjuk áttekinthetővé és ellenőrizhetővé tenni egyrészt a közpénzekről való döntést minden szinten, másrészt a kormányzati munkát is. Ezért visszatérünk az autópálya-építések során a törvényes, az ésszerű és a gazdaságos lebonyolításhoz, közbeszerzés útján, pályázati rendszerrel fogjuk folytatni a beruházásokat, miáltal legalább 15 százalékos költségmegtakarítást, valamint jelentős európai uniós pénzek elnyerését fogjuk megvalósítani, vagyis a magyar adófizetők terheinek csökkenését fogjuk elérni.

A felszólalás

Részlet Mester Ákos Medgyessy Péterrel készített interjújából (168 óra)

Térjünk vissza az autópályához. Ha például versenyeztetik egy autópálya megépítését, akkor nagyon logikus, hogy az a legolcsóbban dolgozó, legjobb referenciájú és megfelelő szakmai múltú pályázó fogja a megbízást elnyerni, aki garantáltan határidőre végzi el a munkát. Ez önmagában annyit jelent, hogy lényegesen több autópálya építhető, mert így jelentős pénzt lehet megtakarítani. Amiből az is következik: a verseny, az átlátható állami pénzköltés nem csupán morális, hanem egyúttal anyagi kérdés is.

Az interjú

Az SZDSZ szerint tisztességtelen az autópálya-építés

Tarthatatlan, szerencsétlen és szégyenletes ügy az autópályák versenyeztetés nélküli építése, amit az Európai Unió és a Gazdasági Versenyhivatal is többször elítélt - közölték szabad demokrata országgyűlési képviselők kedden tartott sajtótájékoztatójukon, Budapesten. Lotz Károly és Kovács Kálmán az SZDSZ Tetthely sorozatának újabb epizódjaként a Magyar Fejlesztési Bank épülete előtt fejtették ki aggályaikat az általuk kampányszerűnek nevezett autópálya-építésekről. Kovács Kálmán rámutatott: a munkálatok lassúak, szervezetlenek, a beígértnél drágábbak és a versenyeztetés hiánya miatt tisztességtelenek is.

Tetthely

Magyar: "Büzlik az autópályaépítés"

Magyarországon 1998 óta bűzlik az autópálya-építés és a bűzt Európában is érzik - közölte Magyar Bálint szabad demokrata ügyvivő szombati, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus felidézve a Fidesz 1998-as ígéreteit közölte: a rendszerváltás óta a legtöbb autópálya-építési program készült, ugyanakkor az elmúlt három és fél évben egyetlen kilométer új autópályát sem adtak át.

Sajtótájékoztató

EU: kényes ügy a magyarországi autópálya-építések közbeszerzése

Frits Bolkestein, az Európai Bizottság belső piacért, valamint adó- és vámunióért felelős biztosa szerint átláthatóbbá kellene tenni a magyarországi autópálya-építésekkel kapcsolatos közbeszerzéseket. A biztos erről a kétnapos budapesti hivatalos látogatása alkalmából a közgazdaság-tudományi egyetemen tartott előadásában beszélt pénteken.

Az EU véleménye

EU intés és dicséret a magyaroknak

A közbeszerzések terén elsősorban az autópálya-építés körüli problémákat, a közmédia rendezetlenségét kifogásolja, valamint sürgeti az egészségügy rendbetételét és a regionális egyenlőtlenségek leküzdését az Európai Parlament hazánkról szóló országjelentése.

Cikk

Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettes az Országgyűlésben

A közbeszerzés gazdasági életünkben minden kétséget kizáróan polgárjogot nyert, a hazai üzleti élet meghatározó részévé vált. Én most nem akarnám kiemelni azokat a számokat, amelyeket a jelentés tartalmaz, és amelyeket Berényi úr volt szíves a tájékoztatójában elmondani, de én azt hiszem, hogy a statisztikai adatok bizonyítják azt, hogy ezek az eljárások fontosak és szükségesek. (_) Én azt hiszem, hogy nem fölösleges, ha sokszor elmondjuk, hogy a közbeszerzés valójában a közpénzen a társadalomnak és a közjó szolgálata érdekében vonatkozó ajánlattételre szóló verseny és a szerződéskötés folyamata. A közbeszerzés hazai működésének tapasztalatai alapján sajnálatos módon a legfontosabb szempontok sok esetben háttérbe szorultak, a gyakorlatban nem teljesülnek az eljárás kinyilvánított célkitűzései és alapelvei. Különösen fontos megemlíteni a közpénzek felhasználásának, átláthatóságának és a széles körű nyilvánosság ellenőrzésének megteremtését, a verseny tisztaságának és az ajánlattevők esélyegyenlőségének biztosítását.

A felszólalás

Baráth Etele napirend előtti felszólalása a parlament plenáris ülésén, 2001 december 11-én

Végezetül nem múló hálával tartozunk a kormánykoalíciónak azért, hogy hazafias buzgalomból indíttatva, elszántan harcolva a korrupció ellen, keresztülvitte a közbeszerzés nélküli beruházások szent ügyét. Szent, amennyiben minden szentnek maga felé hajlik a keze. Ebből következően sok száz milliárd forint került átláthatatlan zsebekbe, miután kéz kezet mosott. Ha nem is lett még ezáltal földi paradicsom az egész ország, de az bizonyos, hogy találhatók már benne földi paradicsomok, defendlandek, és hogy idézzem az államtitkár urat, happy end landek.

Baráth a szent ügyről