Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Egy volt III/II-es tett feljelentés a Magyar Nemzet cikke miatt

2002.06.19. 16:28
Két magánszemély tett feljelentést a Magyar Nemzet ügynökvádas cikke miatt. Az egyik feljelentő, a Belügyminisztérium egykori III/II-es csoportfőnökségének tisztje, aki szerint ha mindez az Egyesült Államokban történik, a botrányt kirobbantó párt teljes vezetését minimum 30 éves börtönbüntetésre ítélik.
Az Aerocaritas Alapítvány elnöke, az 51 éves Kozenkai Jenő az egyik magánszemély, aki feljelentést tett szerda reggel a Legfőbb Ügyészségen a Magyar Nemzet keddi számában megjelentek miatt - tudta meg a HavariaPress. Kozenkai Jenő 1978 és 1985 között tisztje volt a Belügyminisztérium egykori III/II-es csoportfőnökségének.

Mindenképpen bűncselekmény történt

- Felháborító, és nemzetbiztonsági szempontból aggályos, hogy egyes politikusok, politikai erők alantas céljaik elérése érdekében, kényük-kedvük szerint kiszolgáltathatnak nemzetbiztonsági szempontból nagyon fontos információkat - mondta az Indexnek Kozenkai Jenő, aki szerint erős a gyanú, hogy bűncselekmény történt, ugyanis ha hamisítványról van szó, akkor közokirat-hamisítás, ha pedig nem, akkor államtitok sértés valósulhatott meg.

A HavariaPress idézi Kozenkait, aki szerint a III/II-es tisztek nem pénzért, hanem hitből dolgoztak a hazájukért, amelyért esküjük szerint készek voltak akár meghalni is. A volt tiszt úgy véli: nemzetbiztonsági érdek, hogy a beavatottak hallgassanak azokról a személyekről, akik Magyarország gazdasági, tudományos és védelmi titkait őrizték és őrzik jelenleg is. A titkosszolgálati munka ugyanis egy folyamat, és nem lehet köze a napi politikához, mert ellenkező esetben később senki nem vállal ilyen munkát - véli.

Hallgatni kell

- A mai napig büszke vagyok arra, hogy azokban az években tehettem a hazámért, és a személyes érintettség okán jogosnak érzem felháborodásomat - mondta az Indexnek a volt tiszt. "Munkámat ingyen és tisztességgel végeztem, és nem tudom szó nélkül hagyni, hogy a bülbülszavú Rogán Antal beletipor az ifjúságomba", tette hozzá Kozenkai.

Kozenkai Jenő úgy véli, ha mindez az Egyesült Államokban történik, a botrányt kirobbantókat minimum 30 éves börtönbüntetésre ítélik. Nálunk még hasonló eset nem történt, talán ezért nem érzik az emberek a valóságos súlyát - tette hozzá.