Endre, Elek
17 °C
30 °C

MSZP: Közpénzen kampányol a Fidesz Borsodban

2008.03.06. 15:26
Most az MSZP vádolta meg a Fideszt azzal, hogy közpénzen kampányol Borosd megyében, mivel egy hatvanmilliós támogatású lapban a népszavazási igenek mellett szállnak síkra. A Fidesz visszautasítja a vádat.

Évente hatvanmillió forintjába kerül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatnak a Kulcs című havilap, amelynek legutóbbi számának több írása a március 9-i népszavazásra feltett kérdésekre adandó igen válaszokra buzdít; ez így nem egyéb, mint a Fidesz közpénzen való kampányolása - mondta Kormos Dénes, a megye önkormányzat MSZP-s frakcióvezetője csaütörtöki miskolci tájékoztatóján.

A Kulcs című napilap fejlécén az olvasható, hogy az a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat lapja, ezzel szemben a februári szám több írása arról szól, hogy miért kell igennel válaszolni a március 9-i népszavazáson - mondta Kormos Dénes. Tájékoztatása szerint az MSZP a népszavazási kampányban arra törekedett, és törekszik, hogy elmondja az embereknek a nem mellett szóló érveit, "ezt tisztességesen betartottuk".

Határozottan visszautasítjuk a közpénzen való kampányolás vádját - közölte az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában Ódor Ferenc, a megyei önkormányzat és a Fidesz megyei elnöke.

Mint mondta: a Kulcs Magazin a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatot és intézményeit bemutató, tájékoztató jellegű kiadvány. "Úgy érzem, jogunk és kötelességünk a megyében élő embereket korrekt módon tájékoztatni, melyet ez a lap meg is tesz" - tette hozzá.

Ódor Ferenc megjegyezte: elkerülhetetlen egy közéleti magazin életében az, hogy abban újságírók jól elkülönített részen, - például a kommentár rovatban - "saját véleményüknek adjanak hangot, mivel a véleménynyilvánítás szabadsága mindenkinek jár", a hátoldalon megjelent hirdetés, pedig fizetett politikai hirdetés.

Közpénzen kampányol a fideszes "új többség" a Fejér Megyei Közgyűlésben is - jelentette ki újságíróknak csütörtökön a közgyűlés szocialista képviselőcsoportjának vezetője. Horváth András úgy fogalmazott, hogy a közgyűlési teremben, "közpénzen folyó, a három igen melletti kampánynagygyűlés zajlik", amelyre levelekben és újsághirdetésekben szervezték a résztvevőket.

A közgyűlés által politikai vitanapként meghirdetett eseményt megelőzően ülést tartott volna a megyei közgyűlés, az azonban határozatképtelenség miatt elmaradt, mivel a szocialista képviselőcsoportból csak maga a frakcióvezető volt jelen és nem érkezett meg az összes fideszes képviselő sem. A fórum ezt követően kezdődött - közölte.

A szocialista frakció vezetője - aki az MSZP Fejér Megyei Szövetségének elnöki tisztét is betölti - rámutatott: a közpénzen való kampányolásra másutt is volt példa.

Érdekes módon eddig az ellenzék vádolta közpénzes kampányolásssal a kormányt. A Miniszterelnöki hivatal kiadáványa ugyanis a vizitdíjat népszerűsíti, akárcsak az Egészségügyi Minisztérium "tájékoztató kampánya". A kormány azonban rendre azt állítja, ez nem kampányolás, hanem csak tájékoztatás.