Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A rendőrség nem zárja ki a rasszista motivációt

2005.06.16. 00:10
A rendőrség több verzió alapján vizsgálja, mi lehetett a Kozma utcai zsidó temetőben történt rongálások motivációja. Nem zárják ki azt sem, hogy rasszista cselekedet történt. Erről egy szerda esti televíziós műsorban a budapesti rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese beszélt.
"Több verziót állítottunk fel, a verziók között van ilyen is és olyan is, nem zárjuk ki egyiket sem, bár (...) nem találtunk olyan feliratot, olyan jelet, olyan ábrát, amely egyértelműen rasszista motivációra utalna, de ettől függetlenül, mi ezt nem zárjuk ki a nyomozás során" - mondta Tóth Gábor alezredes a Magyar Televízió Este című műsorában.

Az alezredes beszámolója szerint húsz fő végezte a helyszíni szemlét, amely szerdán este fél kilenckor fejeződött be. Ennek során több mint félszáz nyomot találtak, DNS mintát, ujjlenyomatot és egyéb bizonyítékot. Hozzátette: ezeken kívül láb- és cipőnyomokat kerestek.

A temetőben összesen 132 sírt rongáltak meg. A rendőrség a temető nagysága, valamint a rongálás mértéke alapján feltételezi, hogy több személy, esetleg egy csoport dúlta fel a sírokat.

Tóth Gábor szerint nem találtak még szemtanúkat, de csütörtökön nagy erőkkel kezdik meg a helyszín és a környék "lejárását". Adatokat fognak gyűjteni, a nappali és az esti órákban egyaránt, a tömegközlekedési eszközök vonalain, azt remélve, valaki megjelöl egy olyan csoportot, amely a bűncselekményt elkövethette.

"A bűncselekmény jogi minősítése rongálás és kegyeletsértés, de van egy másik vonzata, az emberi méltóság elleni cselekmény" - jelentette ki a főkapitány-helyettes. MInt emlékeztetett rá, a jogszabály szerint mindkét bűncselekmény esetében három évig terjedő szabadságvesztés fenyegetheti a tetteseket.