Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem alkotmányellenes a Fidesz-MDF közös lista

2002.05.07. 14:47
Nem sért alkotmányos alapelveket a közös lista állítása - állapította meg az Alkotmánybíróság. A testület szerint ugyanis közös listára is közvetlenül szavaz a választópolgár, és az erre leadott szavaztok ugyanúgy egyenértékűek, mint minden más lista esetén.
Alkotmánybíróság elutasította azokat az indítványokat, amelyek az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvénynek a közös lista állítására és az arra leadott szavazatok megosztására irányadó rendelkezései alkotmányellenességét állították - tudatta a testület kedden közleményben az MTI-vel.

Az Alkotmány csak alapelveket rögzít

Az Alkotmánybíróság korábbi határozataiban és e határozata indokolásában is kiemelte: az alkotmány a választási alapelveken kívül nem tartalmaz rendelkezéseket a választójog gyakorlásának módjára nézve. Ebből pedig az következik, hogy az Országgyűlés széles döntési szabadsággal rendelkezik a választási rendszer kialakítása és a választási eljárás szabályainak megállapítása során.

Nem alkotmánysértő a közös lista

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a közös lista esetén nem sérülnek az alkotmány rendelkezései. A közvetlen szavazás alapelve ugyanis azt jelenti, hogy a választópolgár közvetlenül szavaz az egyéni választókerület jelöltjére, illetve a területi listára. Ez az alapelv nem sérül közös lista esetén sem, mivel a választópolgár közvetlenül szavazhat a közös listára, amely nem más, mint az adott jelölő szervezet jelöltjeinek a listája - áll a közleményben.

A szavazatok közös lista esetén is egyenértékűek

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint nem sérül az egyenlő választójog alkotmányos elve sem közös lista állítása esetén. A tájékoztatás szerint ennek az elvnek a tartalma az, hogy a választójognak a választópolgár szempontjából egyenértékűnek és a szavazatoknak közel azonos súlyúaknak kell lenniük. Közös lista esetén is ugyanúgy egyenértékűek az állampolgárok szavazatai, mint minden más lista esetén - mondta ki testület.