Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nem alkotmányellenes a Fidesz-MDF közös lista

2002.05.07. 14:47
Nem sért alkotmányos alapelveket a közös lista állítása - állapította meg az Alkotmánybíróság. A testület szerint ugyanis közös listára is közvetlenül szavaz a választópolgár, és az erre leadott szavaztok ugyanúgy egyenértékűek, mint minden más lista esetén.
Alkotmánybíróság elutasította azokat az indítványokat, amelyek az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvénynek a közös lista állítására és az arra leadott szavazatok megosztására irányadó rendelkezései alkotmányellenességét állították - tudatta a testület kedden közleményben az MTI-vel.

Az Alkotmány csak alapelveket rögzít

Az Alkotmánybíróság korábbi határozataiban és e határozata indokolásában is kiemelte: az alkotmány a választási alapelveken kívül nem tartalmaz rendelkezéseket a választójog gyakorlásának módjára nézve. Ebből pedig az következik, hogy az Országgyűlés széles döntési szabadsággal rendelkezik a választási rendszer kialakítása és a választási eljárás szabályainak megállapítása során.

Nem alkotmánysértő a közös lista

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a közös lista esetén nem sérülnek az alkotmány rendelkezései. A közvetlen szavazás alapelve ugyanis azt jelenti, hogy a választópolgár közvetlenül szavaz az egyéni választókerület jelöltjére, illetve a területi listára. Ez az alapelv nem sérül közös lista esetén sem, mivel a választópolgár közvetlenül szavazhat a közös listára, amely nem más, mint az adott jelölő szervezet jelöltjeinek a listája - áll a közleményben.

A szavazatok közös lista esetén is egyenértékűek

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint nem sérül az egyenlő választójog alkotmányos elve sem közös lista állítása esetén. A tájékoztatás szerint ennek az elvnek a tartalma az, hogy a választójognak a választópolgár szempontjából egyenértékűnek és a szavazatoknak közel azonos súlyúaknak kell lenniük. Közös lista esetén is ugyanúgy egyenértékűek az állampolgárok szavazatai, mint minden más lista esetén - mondta ki testület.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!