Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MSZP: A Fidesz elszívja a közpénzt

2008.04.23. 16:22
Országos szinten működik a fideszes közpénzelszívás, mondta Nyakó István, az ellenzéki párt pénzügyi beszámolói kapcsán. Ugyanis az MSZP szóvivője szerint a Fidesz két milliárd forintos hiányát próbálja pótolni, amikor zsíros megbízásokat osztogat Fidesz-közeli vállalkozásoknak. A Fidesz szerint a szocialistáknak inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy kormányuk naponta több mint 6 milliárd forinttal növeli az államadósságot.

A legnagyobb ellenzéki párt csődközeli helyzetben van, több mint kétmilliárd forintos adósságot görget maga előtt, mondta az MSZP szóvivője a Fidesz 2006-os és 2007-es pénzügyi beszámolóira hivatkozva. Ezek tanúsága szerint a Fidesz 2006-ban másfél milliárd forint hitelt vett fel, és ebből az összegből csak kétmillió forintot törlesztett, ám 2007-ben újabb, négyszázmillió forintos hitelhez jutott, amiből 112 millió forintot fizetett vissza.

Nyakó István úgy látja, az adatok alapján más megvilágításba kerülnek azok a "zsíros megbízások", amelyek Fideszhez közeli vállalkozói körök nyertek el fideszes önkormányzatoknál. A szóvivő többek között Várhegyi Attilának, az Orbán-kormány egykori államtitkárának cégére utalt, amely "busás" megbízások sorát nyerte el a Fidesz vezette önkormányzatoktól. Kitért arra is, hogy a szintén az ellenzéki párt által vezetett Nagykanizsa a XII. kerület volt fideszes vezetőjétől rendelt meg egy tanulmányt, amire semmi szüksége nem volt. Tatabányán pedig civil pénzek vándoroltak fideszes zsebekbe, illetve a fővárosi V. kerület jogi ügyeit a fideszes polgármester, Rogán Antal "fidelitas-os cimborája" intézi, példálózott a szocialista szóvivő.

Így Nyakó számára egyértelmű, hogy miért ágál úgy a Fidesz az ellen, hogy a nemzetbiztonsági szolgáltatok kiterjeszthessék védelmüket az önkormányzatokra is". Hozzátette: az is kérdéses, hogyan lehetne rábízni az ország költségvetését egy olyan pártra, amely nem képes rendet tartani saját pénzügyeiben sem. Pedig, jegyezte meg a szóvivő, az MSZP kész volt rendezni a pártfinanszírozás ügyét, de a Fidesz megakadályozta a megállapodást.

A Magyar Közlöny április 17-én megjelent számában olvasható a Fidesz 2007-es pénzügyi beszámolója, miszerint a pártnak tavaly 1,6 milliárd forintos bevétele és 1,2 milliárd kiadása volt. A Népszava című napilap keddi cikkében összehasonlította a Fidesz 2004 és 2007 közötti pénzügyi beszámolóit, és arra a következtetésre jutott, hogy az ellenzéki párt kétmilliárd forintos adósságot görget maga előtt.

A Fidesz egymondatos közleményben reagált. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz operatív igazgatója az MTI-nek azt írta, "a szocialistáknak inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy kormányuk naponta több mint 6 milliárd forinttal növeli a magyar emberek jövőjét elzálogosító államadósságot".