Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

MSZP: A Fidesz elszívja a közpénzt

2008.04.23. 16:22
Országos szinten működik a fideszes közpénzelszívás, mondta Nyakó István, az ellenzéki párt pénzügyi beszámolói kapcsán. Ugyanis az MSZP szóvivője szerint a Fidesz két milliárd forintos hiányát próbálja pótolni, amikor zsíros megbízásokat osztogat Fidesz-közeli vállalkozásoknak. A Fidesz szerint a szocialistáknak inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy kormányuk naponta több mint 6 milliárd forinttal növeli az államadósságot.

A legnagyobb ellenzéki párt csődközeli helyzetben van, több mint kétmilliárd forintos adósságot görget maga előtt, mondta az MSZP szóvivője a Fidesz 2006-os és 2007-es pénzügyi beszámolóira hivatkozva. Ezek tanúsága szerint a Fidesz 2006-ban másfél milliárd forint hitelt vett fel, és ebből az összegből csak kétmillió forintot törlesztett, ám 2007-ben újabb, négyszázmillió forintos hitelhez jutott, amiből 112 millió forintot fizetett vissza.

Nyakó István úgy látja, az adatok alapján más megvilágításba kerülnek azok a "zsíros megbízások", amelyek Fideszhez közeli vállalkozói körök nyertek el fideszes önkormányzatoknál. A szóvivő többek között Várhegyi Attilának, az Orbán-kormány egykori államtitkárának cégére utalt, amely "busás" megbízások sorát nyerte el a Fidesz vezette önkormányzatoktól. Kitért arra is, hogy a szintén az ellenzéki párt által vezetett Nagykanizsa a XII. kerület volt fideszes vezetőjétől rendelt meg egy tanulmányt, amire semmi szüksége nem volt. Tatabányán pedig civil pénzek vándoroltak fideszes zsebekbe, illetve a fővárosi V. kerület jogi ügyeit a fideszes polgármester, Rogán Antal "fidelitas-os cimborája" intézi, példálózott a szocialista szóvivő.

Így Nyakó számára egyértelmű, hogy miért ágál úgy a Fidesz az ellen, hogy a nemzetbiztonsági szolgáltatok kiterjeszthessék védelmüket az önkormányzatokra is". Hozzátette: az is kérdéses, hogyan lehetne rábízni az ország költségvetését egy olyan pártra, amely nem képes rendet tartani saját pénzügyeiben sem. Pedig, jegyezte meg a szóvivő, az MSZP kész volt rendezni a pártfinanszírozás ügyét, de a Fidesz megakadályozta a megállapodást.

A Magyar Közlöny április 17-én megjelent számában olvasható a Fidesz 2007-es pénzügyi beszámolója, miszerint a pártnak tavaly 1,6 milliárd forintos bevétele és 1,2 milliárd kiadása volt. A Népszava című napilap keddi cikkében összehasonlította a Fidesz 2004 és 2007 közötti pénzügyi beszámolóit, és arra a következtetésre jutott, hogy az ellenzéki párt kétmilliárd forintos adósságot görget maga előtt.

A Fidesz egymondatos közleményben reagált. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz operatív igazgatója az MTI-nek azt írta, "a szocialistáknak inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy kormányuk naponta több mint 6 milliárd forinttal növeli a magyar emberek jövőjét elzálogosító államadósságot".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!