Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem készül el időre az Erzsébet téri központ?

2002.03.20. 16:36
Az SZDSZ-frakcióvezetője szerint majdnem biztos, hogy nem készül el határidőre a fővárosi Erzsébet téri kulturális és szolgáltató központ, így az állam jelentős összegű kötbért fizethet a fővárosi önkormányzatnak. A beruházást irányító igazgató szerint elkészül április 15-re a komplexum.
A fővárosi önkormányzat ragaszkodik ahhoz, hogy az állam teljesítse az Erzsébet téri beruházás során vállalt kötelezettségeit, s ha ezek nem teljesülnek az április 15-i határidőre, akkor érvényesíti a szerződésben rögzített jelentős kötbérigényét - nyilatkozta Bőhm András szerdán az MTI-nek.

Kételkednek

A Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-frakcióvezetője elmondta, úgy tudja, hogy a jelenlegi helyzet alapján majdnem biztosan nem készül el időre az állam által vállalt beruházás. - Ebben szerepe van annak, hogy fél évet csúsztak a kezdéssel - tette hozzá.

A frakcióvezető beszámolója szerint a munkálatok felgyorsítására, a főváros tájékoztatása nélkül, két részre bontották a beruházást. Ennek ellenére az V. kerülettől nem kapták meg a kért formájú építési engedélyt a munkálatok egy részére. A beruházók ugyanis azt szerették volna, hogy külön építési engedélyt kapjanak egy tetemes részfeladatra, amely nem kész állapotokat is tartalmaz. Az V. kerület azonban az építési engedélyt és nemrég a használatbavételi engedélyt is csak azokra a területekre adta meg, amelyeket rövidesen át tudnak adni.

A park nekik is tetszik

Bőhm András leszögezte: az elkészült park valóban gyönyörű, s ezzel eltűnhet egy szégyenfoltja a fővárosnak. A park szombati átadásán részt vesz majd Demszky Gábor főpolgármester is, de jogilag nem veszi azt át.

A szabad demokrata politikus szerint a színvonalas park sem változtat azon a helyzeten, hogy az Erzsébet téri gödör helyére szánt kulturális és kereskedelmi központnak tetemes része nem készül el határidőre. Mivel pedig a kormányzat április 15-ére teljes körű befejezést vállalt, ezért eszerint is kell átadni a területet a fővárosnak.

Demszky Gábor mindezek miatt szerdán levélben fordult a kulturális miniszterhez, amelyben jelezte, hogy semmi gond nincs akkor, ha az állam vállalja a szerződésben rögzítetteket.

A beruházó szerint nincsenek késésben

- Nem értem, hogy Bőhm úr miért nyilatkozta ezt, ugyanis jelenleg semmi akadálya, hogy a rögzített határidőre elkészítsük a szolgáltató központot - nyilatkozta az Indexnek Jordán Péter, a beruházást irányító iroda vezetője. Jordán tud a kötbérfizetési kötelezettségről, de szerinte nincs értelme erről beszélni, mivel nemsokára kiadható a használatbavételi engedély.

A főváros és az állam közötti szerződés szerint a 2,5 milliárd forintra becsült beruházással megvalósuló építmények hasznosítására április 15-e után 90 napon belül nyílt, nemzetközi pályázatot írna ki a főváros.

Az értékesítési összegből levonnák a beruházásra költött pénzt, s a maradékon egyenlő arányban osztozna az állam és a főváros.