Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nyilatkozatháború Friderikusz és a köztévé között

2001.06.28. 23:48
A köztévé sajtóosztálya szerint az elnöki posztra pályázó Friderikusz Sándor állításaiban szereplő 400 ezerrel szemben több mint négymilliós az MTV csatornáinak napi nézettsége. A tévés showman, három jelölttársával együtt július 9-én számolhat be elképzeléseiről, három nappal később pedig elnököt választhat a kuratórium.
Személyesen is meghallgatja az MTV Közalapítvány kuratóriuma a közszolgálati televízió elnöki tisztségére pályázókat. Bara István, Friderikusz Sándor, Mendreczky Károly és Szenes Andrea három nappal az elnökválasztás előtt, július 9-én ismertetheti elképzeléseit a testülettel. Az elnökség július 12-én nevezi meg jelöltjét, és a kuratórium megválaszthatja a részvénytársaság új elnökét - közölte Bakó Lajos, a kuratórium elnöke.

A testület csütörtöki ülésén előzetesen megvitatta a részvénytársaság 2000. évi tevékenységéről szóló országgyűlési beszámoló tervezetét, a dokumentumról azonban csak a testület következő ülésén határoznak. A beszámoló 11,4 milliárd forint veszteségről számol be. Bakó szerint az idei év első felében már pozitív változások álltak be, miután elbocsátottak 139 alkalmazottat.

Miközben finisébe érkezik az elnöki pályázat, nyilatkozatháború tört ki a köztévé sajtóosztálya és az egyik jelölt, Friderikusz Sándor között. Az MTV részéről leszögezik: elmúlt napokban több valótlan és szakmailag hibás állítás hangzott el, illetve jelent meg az intézmény helyzetéről különböző fórumokon és médiumokban. Az MTV-t "naponta alig 400 ezer ember nézi", "naponta 380 ezer ember által látogatott képernyő" - idézi az elnökjelölt szavait a sajtóosztály közleménye. "Megfogalmazása nem szakszerű ugyan, de a szám nem takarhat mást, mint az elért közönséget (reach), mint ahogy később már ezt a kifejezést használja" - szögezik le.

Ezzel szemben a köztévé szerint az igazság az, hogy az általa említett, állítólagos 4 százalék több mint tízszerese, azaz 3 millió 745 ezer, vagyis 41,3 százalék volt májusban a napi átlagos nézettség. A két csatorna által együttesen elért közönség májusi napi átlaga pedig meghaladta a négymillió főt, azaz 45,3 százalék volt. Júniusban az m1 átlagosan elért közönsége közel négymillió volt, míg ugyanez a szám az m2-vel együtt már 4 millió 250 ezerre emelkedett.

Az MTV részéről megállapítják: nyilvánvalóan súlyosan veszélyezteti az MTV kereskedelmi és egyéb érdekeit, aki nem valós adatokat tükröző kijelentéseket tesz.