Tekla
8 °C
20 °C

A Fidesz is kért hat percet az MTV-től

2006.07.28. 12:38
Hat percnyi megszólalási lehetőséget kért a Fidesz a Magyar Televíziótól azután, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön tévébeszédet mondott az MTV-ben. A köztévé szerint akár hatvan percben is kifejtheti a Fidesz az álláspontját, ám nem tévébeszédben, az ugyanis a közjogi méltőságok műfaja.


Ki jut az adó közelébe?
A Fidesz azt kérte a Magyar Televízió elnökétől, hogy számára is biztosítson megszólalási lehetőséget, a miniszterelnök csütörtök esti televíziós beszédével azonos feltételekkel - jelentette be Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteken. A Fidesz kommunikációs igazgatója a tévéelnöknek címzett levélben kezdeményezte a megszólalás lehetőségét.

Hat percen kértek

"Tisztelettel kérem, tájékoztasson, hogy melyik napon tud 20 órakor hat percnyi műsoridőt biztosítani a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség számára, hogy kifejthessük véleményünket a miniszterelnök által érintett témákban" - írta az MTV elnökéhez címzett levelében Szijjártó Péter.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta: a miniszterelnök csütörtökön a köztelevízió nyilvánosságát kihasználva kampánybeszédet mondott, amelyben megpróbálta meggyőzni az embereket a megszorító csomag szükségességéről. Az adófizetők pénzén fenntartott köztelevízió ingyenesen hat percet biztosított számára, hogy elmondja kampánybeszédét - tette hozzá.

Akár hatvan percben is reagálhatnak

"Természetesen szívesen várjuk az ellenzék reprezentását is, nem csak hat akár hatvan percre is" - reagált a Fidesz felvetésére Kert Attila, az MTV hírigazgatója, jelezve ugyanakkor, hogy a Fidesz prominense interjú keretében válaszolhat a miniszterelnöki beszédre. Kert Attila úgy érvelt, tévébeszédet a közjogi méltóságok szoktak mondani. Rámutatott: Amerikában nagyobb hagyománya van a tévébeszédeknek, de ott sem ilyen műfajban válaszol a republikánus elnök szavaira a demokrata párt prominense.