Auguszta
-4 °C
2 °C

Írásbeli figyelmeztetést kaptak a Hajóst szerepeltető Friderikuszék

2004.12.15. 14:01
Nem lett személyi következménye a köztévé népszavazási műsorának. Az MTV vezetése szerdán lezárta a vizsgálatot, elnézést kért azoktól, akiket Hajós András és Galambos Lajos szerepeltetésével megbántottak, és - nevek említése nélkül - "az érintetteket írásbeli figyelmeztetésben részesítette".

Nem hullottak fejek a Magyar Televízióban a vitákat kiváltó népszavazási műsor miatt, csupán írásban figyelmeztették az érintetteket, derült ki az MTV közleményéből. Rudi Zoltán, az MTV elnöke szerdán hozta nyilvánosságra annak a vizsgálatnak az eredményét, amely a közszolgálati televízió december 5-én, este közölt műsor népszavazásról való tájékoztatását ellenőrizte. Az MTV szerint hiba volt, hogy szórakoztató műsort közvetítettek a népszavazás estéjén, de neveket nem említettek. Az Index által megkérdezett Holub Katalin, az MTV szóvivője szerint Rudi Zoltán senkit sem akart "pellengérre állítani".

Az MTV vizsgálata szerint rossz döntés volt Hajós András megjelenése a választási műsorban.

A koncepció
"Az eredeti cél az volt, hogy a hagyományosan nagy nézettségű „Szuperbuli” közönsége maradjon az m1-en mindaddig, amíg véglegesnek tekinthető adatok érkeznek a választási központból. Így tőlünk tájékozódhattak a legtöbben a népszavazás alakulásáról" - írja közleményében az MTV. "Tévedtünk, tehát megkövetjük mindazokat, akik 21.45-ig várták az MTV-től a választási műsor megkezdését. Mentségünkre szolgál, hogy a tudható eredményekről mindezek ellenére folyamatosan tájékoztattuk a nézőket, hiszen alig fél órával az urnák lezárása után a Híradóban kétszer is beszámoltunk a népszavazásról és ugyancsak friss információkkal jelentkezett a szórakoztató műsor szünetében - a Duna Palotából - az MTV stábja."

Az MTV-t számos kritika - köztük politikusoké - érte a népszavazási műsor miatt, amelyben az előzetes adtok feldolgozása helyett Lagzi Lajcsi szórakoztató estjét sugározták. Friderikusz Sándort külön bírálták, hogy műsorában felléptette Hajós András műsorvezetőt, aki egy riporterparódiát mutatott be.

Bár a tévé elnöke eddig nem vállalta a felelősséget, az MTV kuratóriumának elnökségi ülésén őt is kritikák érték. A kuratórium elnöke, Czeglédi László már korábban elnézést kért a "nem szerencsés" műsor miatt. Nika György hírigazgató úgy fogalmazott: "Galambos Lajos és Hajós András egymás után megterhelő lehet". Nika bocsánatot kért, de úgy fogalmazott, mivel a választási iroda azt jósolta, csak tízkor lesznek eredmények, helyénvalónak tűnt Friderikusz Sándor bevonása.

A múlt héten a hírigazgató közölte, a vizsgálat szerint nem sérült a nézők tájékoztatáshoz való joga. Nika szerint Friderikusz egyedül döntött Hajós szerepeltetéséről, amiről - szabályellenesen - senkivel sem konzultált előzetesen. Friderikusz ízlésbeli kérdésnek nevezte Hajós riporterkedésének megítélését.