Árpád
-2 °C
4 °C

Külön juttatások köztisztviselőknek

2000.11.26. 19:46
A mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek kifizetéséről, valamint a köztisztviselői életpálya feltételeinek megteremtéséről döntött a kormány hét végi ülésén Balatonöszödön.
A szombaton este kezdődött és vasárnap késő délutánig tartó informális kormányülésen a kormány döntött a köztisztviselői életpálya megteremtéséhez szükséges feltételek biztosításáról.

A rendes év eleji 8,75 százalékos alapilletmény emelésen túl 2001. július 1-jétől 28 százalékos, majd 2004. januárjáig évente 20 százalékos infláció feletti illetménynövekedésre számíthatnak a köztisztviselők.

Köztisztviselői kar jön létre

Minőségi főtisztviselői kar
Az OECD országok hivatali állományának mintájára elsősorban a korrupció kikerülése miatt vezeti be a kormány a felvételkor kötelező (és 2-5 évente megismételt) vagyonnyilatkozatot. Emellett a vezetői állásokra ezentúl pályázni kell, valamint ösztöndíjrendszer, téli-nyári köztisztviselői pótlék segítik a pozitív hozzáállást. A minőséget a folyamatos teljesítményértékelés és egy főtisztviselői kar (300 fő, 2001-ben 150, 2002-ben újabb 150 ember) kialakítása biztosítaná.
A kormány szándékai szerint létrehozzák a főtisztviselői kart, és egy éven belül a köztisztviselőket ellenőrző központi hivatalt. A köztisztviselői kar illetményét az ügyészek és a bírák szintjére kívánják emelni.

A köztisztviselői karhoz tartozóknak osztályvezetőktől kezdődően felfelé kötelező lesz vagyonnyilatkozatot tenni. Mások ezt önként tehetik majd meg, ám Orbán megítélése szerint valamennyi köztisztviselő számára ajánlott, hogy számot adjon időről-időre pénzügyi gyarapodásáról.

A kormány jövőre 200 százalékkal megemeli a nyelvpótlékot, az angol, a francia és a német nyelvet beszélők körében. Erre jövőre 815 millió forintot, 2002-ben pedig 878 millió forintot fordítanak.

A kormány arról is döntött, hogy a közigazgatási hivatalokban dolgozók illetményét a fentieken túl további 10 százalékkal megemeli: jövőre 934 millió forintot, azt követő évben pedig több mint 1 milliárd forintot különítenek el erre a célra.

A kormány szándékai szerint a jelenlegi 100 ezres köztisztviselői kar létszáma 20 százalékkal csökken, s ezzel a rendvédelmi szervekhez tartozókkal együtt mintegy 160 ezren dolgoznak majd köztisztviselőként.

Kárpótolni a kárpótoltakat

A kormány döntött a mezőgazdasági szövetkezetek külső üzletrész-tulajdonosainak kárrendezéséről is. Ennek értelmében a szövetkezetek 2001. július 1-ig kötelesek kifizetni a külső üzletrész-tulajdonosokat. A kormány egy alapot hoz létre arra az esetre, ha a szövetkezet nem tudná kifizetni az üzletrész eredeti tulajdonosát, vagy az örököst.

Ez az alap csakis a kárpótolt üzletrész-tulajdonosok részére használható fel, arra nem, hogy azokat is kifizessék, akik gazdasági megfontolás alapján szereztek tulajdont. Szakértők számítása szerint 15-20 milliárd forintra becsülhető a külső üzletrészek értéke.

A kifizetéséhez kormányzati támogatást nyújtó alapot állami tulajdonban lévő vagyonértékesítésből töltik fel, amiről az FVM és az ÁPV Rt. már egyeztet, ahhoz azonban ragaszkodnak, hogy magyar tulajdonba kerüljön az értékesített vagyon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?