Tekla
8 °C
20 °C

Külön juttatások köztisztviselőknek

2000.11.26. 19:46
A mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek kifizetéséről, valamint a köztisztviselői életpálya feltételeinek megteremtéséről döntött a kormány hét végi ülésén Balatonöszödön.
A szombaton este kezdődött és vasárnap késő délutánig tartó informális kormányülésen a kormány döntött a köztisztviselői életpálya megteremtéséhez szükséges feltételek biztosításáról.

A rendes év eleji 8,75 százalékos alapilletmény emelésen túl 2001. július 1-jétől 28 százalékos, majd 2004. januárjáig évente 20 százalékos infláció feletti illetménynövekedésre számíthatnak a köztisztviselők.

Köztisztviselői kar jön létre

Minőségi főtisztviselői kar
Az OECD országok hivatali állományának mintájára elsősorban a korrupció kikerülése miatt vezeti be a kormány a felvételkor kötelező (és 2-5 évente megismételt) vagyonnyilatkozatot. Emellett a vezetői állásokra ezentúl pályázni kell, valamint ösztöndíjrendszer, téli-nyári köztisztviselői pótlék segítik a pozitív hozzáállást. A minőséget a folyamatos teljesítményértékelés és egy főtisztviselői kar (300 fő, 2001-ben 150, 2002-ben újabb 150 ember) kialakítása biztosítaná.
A kormány szándékai szerint létrehozzák a főtisztviselői kart, és egy éven belül a köztisztviselőket ellenőrző központi hivatalt. A köztisztviselői kar illetményét az ügyészek és a bírák szintjére kívánják emelni.

A köztisztviselői karhoz tartozóknak osztályvezetőktől kezdődően felfelé kötelező lesz vagyonnyilatkozatot tenni. Mások ezt önként tehetik majd meg, ám Orbán megítélése szerint valamennyi köztisztviselő számára ajánlott, hogy számot adjon időről-időre pénzügyi gyarapodásáról.

A kormány jövőre 200 százalékkal megemeli a nyelvpótlékot, az angol, a francia és a német nyelvet beszélők körében. Erre jövőre 815 millió forintot, 2002-ben pedig 878 millió forintot fordítanak.

A kormány arról is döntött, hogy a közigazgatási hivatalokban dolgozók illetményét a fentieken túl további 10 százalékkal megemeli: jövőre 934 millió forintot, azt követő évben pedig több mint 1 milliárd forintot különítenek el erre a célra.

A kormány szándékai szerint a jelenlegi 100 ezres köztisztviselői kar létszáma 20 százalékkal csökken, s ezzel a rendvédelmi szervekhez tartozókkal együtt mintegy 160 ezren dolgoznak majd köztisztviselőként.

Kárpótolni a kárpótoltakat

A kormány döntött a mezőgazdasági szövetkezetek külső üzletrész-tulajdonosainak kárrendezéséről is. Ennek értelmében a szövetkezetek 2001. július 1-ig kötelesek kifizetni a külső üzletrész-tulajdonosokat. A kormány egy alapot hoz létre arra az esetre, ha a szövetkezet nem tudná kifizetni az üzletrész eredeti tulajdonosát, vagy az örököst.

Ez az alap csakis a kárpótolt üzletrész-tulajdonosok részére használható fel, arra nem, hogy azokat is kifizessék, akik gazdasági megfontolás alapján szereztek tulajdont. Szakértők számítása szerint 15-20 milliárd forintra becsülhető a külső üzletrészek értéke.

A kifizetéséhez kormányzati támogatást nyújtó alapot állami tulajdonban lévő vagyonértékesítésből töltik fel, amiről az FVM és az ÁPV Rt. már egyeztet, ahhoz azonban ragaszkodnak, hogy magyar tulajdonba kerüljön az értékesített vagyon.