Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Szakadó hóban tüntettek az MSZP-székház előtt

2006.03.05. 16:58
"Tégy a kitelepítés ellen"-feliratú kitűzőket osztogattak a szervezők vasárnap az MSZP Köztársaság téri székháza előtt megtartott tüntetésen. A Fidelitas és az 1956 Alapítvány Gyurcsány Ferenc veszprémi beszéde ellen tiltakozott.

"És ha az embert megbántják, és ha az embert megsértik, és hogyha az emberre rágalmakat szórnak, akkor az ember megrázza magát és megy tovább, és nem veszi föl a kesztyűt. És ha valakik kóbor kutyákat kergetnek ki az utcára, erre a válasz nem az, hogy mi pedig veszett rókákat. A válasz az, hogy a kóbor kutyákat befogjuk és telepre visszük, a városokat, országunkat megvédjük."

Tégy a kitelepítés ellen!


Képeink a tüntetésről

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek - ahogy az egyik szónok fogalmazott: ügyvezető kormányfőnek - egy lakossági fórumon elhangzott szavai vezettek több ezer embert arra, hogy a szakadó hóban demonstráljanak. Habár a tüntetést a Fidelitas és az 1956 Alapítvány szervezte, a tudósítónak az volt az érzése, mintha MIÉP-Jobbikos rendezvényen járna.

Egy pulton a Harmadik Út képviselő-jelöltjének, Franka Tibornak könyvformájú kiadványát árulják, egy másik hasonlót (a szerző Szabó Kálmán "pedagógus", a cím a sokatmondó Feri, kapható a Szkítia könyvesboltokban) reklámoznak.

A rendezők piros lapokat osztogatnak (ezzel állítják majd ki később a jelenlegi kormányt), valamint a "Tégy a kitelepítés ellen" feliratú kitűzőt. Ez kísértetiesen emlékeztet a farkast kiáltó, az MSZMP szocialista utódpártáját végképp legitimáló Demokratikus Charta kilencvenes évek eleji "Tégy a gyűlölet ellen" jelmondatára.

A megélhetési halálraítélt az MSZP-székházban

Hiller István MSZP-elnök jó érzékkel éppen két órára - a tüntetés kezdetére - hirdette meg közös sajtótájékoztatóját, a téren nemes egyszerűséggel megélhetési halálraítéltnek nevezett Mécs Imrével, az MSZP székházába. Ennek az lett a következménye, hogy amikor Hiller elhagyta a kordonnal védett székházat, a tüntetők csúnyán belefújoltak Bánffy György színész szavalatába. (A sajtótájékoztatóról lásd lapalji keretes írásunkat.)

"Ne üljenek fel semmilyen provokációnak" - figyelmeztette közönségét Csúri Ákos, a moderátori szerepet betöltő független Reform főszerkesztő-helyettese.

A szónokok

Balázs Piri László, az 1956 Alapítvány kurátora, a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör tagja Miki egereket idézett a Nap-keltéből, akiknek nem lett igazuk, mert a téren nem az ordítozó öregek vannak túlsúlyban. Gyurcsány kifogásolt mondatai értelmezhetetlenek, mert a kóbor kutyát már nem lehet kiverni, de a kormányfő legalább őszinte, mert elismerte: nekik is vannak veszett rókáik. Szerinte ezek a veszett rókák már kint vannak, lásd Kende.

Megdicsérte a jobboldalra igazolt Szűrös Mátyás és Pozsgay Imrét, akik ennél lényegesen feszültebb időszakban sem mondtak, sőt, nem is gondoltak ilyesmit. Balázs Piri párhuzamot vont Gyurcsány 2006-os és Marosán György 1956-os kijelentése ("Mostantól fogva lövünk") között. (A beszéd közben fejek jelentek meg az MSZP székházának ablakában, erre a tömeg azt skandálta, hogy "Gyertek ki!". Balázs Piri ettől ideges lett, mert nem sikerült rendesen befejeznie mondandóját, végül megtette: a szavazófülkében "elsöpörjük őket".

Demeter Zita, a Fidelitas szóvivője emlékeztetett Gyurcsány Ferencnek arra a kijelentésére, amikor a fiatalokat amiatt feddte meg, hogy nem elég mobilisak, és ajánlotta nekik a külföldi munkavállalást. Felszólította a miniszterelnököt, hogy a fiatalokat ne küldje külföldre, és ne is telepítse ki őket. (A szakadó hó ellenére túlfűtött hangulatra jellemző, hogy a tudósítóhoz egy férfi lépett, aki - amikor megtudta a tudósítóról, hogy tudósító - így szólt: "Mi itt állunk hóban-fagyban, maga meg pénzt kap ezért. Szégyellje magát!")


Hankiss Ágness
fotók: Németh Dániel

Hankiss Ágnes író, a Hamvas Intézet vezetője Gyurcsány beszédét Apró Antalnak az 1956 után elhangzott, keményebb megtorlást sürgető szavaival vetette egybe. Számba vette Magyarország szocialista miniszterelnökeit, és siralmas eredményre jutott: Horn Gyula pufajkás, Medgyessy Péter csaló, Gyurcsány Ferenc pojáca. Idézte húszéves fiának egy vicces kijelentését, miszerint ha Nagy Imre még élne, a hóhéra akár a miniszterelnök is lehetne. Beszédében ő is üdvözölte a régi rendszernek a megtért vezetőit, rájuk nagyon kell vigyázni.

Hiller: Magyarország nyugalmat akar

Magyarország nyugalmat és biztonságot akar, nem felfordulást, jelentette ki Hiller István, az MSZP elnöke vasárnap Budapesten. "Magyarország igazi döntési helyzetben van, világosan látszik a különbség: mi programmal, ők program nélkül, ők az MSZP-ről, mi az országról, ők Gyurcsányról, Gyurcsány az új Magyarországról" - mondta a szocialista pártelnök a Mécs Imre szabad demokrata politikussal tartott sajtótájékoztatóján, miközben a Fidelitas és az 1956 Alapítvány Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen tüntetett az MSZP-székház előtt.

Hiller István szerint az elmúlt hetek eseményei alapján kimondható, Magyarország, a magyar választók többet érdemelnek annál, mint ahogy a Fidesz a voksaikra vadászik: adatokat lop, titkos címlistái vannak, zsarol, fenyeget. "Nincsen a Fidesznek programja Magyarországról, ezért beszél az MSZP-ről és ezért beszél a miniszterelnök-jelöltünkről" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy az MSZP-nek már van elfogadott programja.

(mti)