Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tarlós a Századvégnél is beérte Demszkyt

2006.09.13. 18:07
A Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense közös közvélemény-kutatása szerint 16 év után most van reális esélye annak, hogy a liberális városvezetést leváltsák a budapestiek. Méréseik szerint a teljes lakosság 33 százaléka Demszky Gábort, 31 százaléka Tarlós Istvánt választaná egy most vasárnapi választáson, a részvételüket biztosra ígérők körében Demszky 38, Tarlós a választók 36 százalékára számíthatna.

A Gyurcsány-csomag következtében olyan mértékben megváltozott a politikai közhangulat és a társadalmi klíma, hogy 16 év elteltével immár komoly lehetőség mutatkozik az SZDSZ városvezetés leváltására, állítja a a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense közös közvélemény-kutatása.

Pesszimista budapestiek

Az elemzés szerint a politikai közhangulat és a társadalmi klíma gyökeres változásának fő oka a második Gyurcsány-kormány teljesítményének abszolút negatív megítélése. Míg 2006 márciusában, az országgyűlési választásokat megelőzően a fővárosiak 61 százaléka ítélte pozitívan a kormány működését, mostanra ez az arány 28 százalékra zsugorodott, a negatív véleményt alkotók aránya pedig 63 százalékra emelkedett.

Az adatok azonban arra utalnak, hogy az ellenzék nem tudott profitálni a kormány népszerűségvesztéséből, hiszen a többség (56 százalék) az ellenzék munkáját is negatívan értékeli, sőt tavasz óta gyakorlatilag nem változott a pozitív véleményt alkotók aránya (március - 31 százalék, szeptember - 32 százalék).

Gyurcsány alkalmasabb, mint Orbán

A kormányzat és az ellenzék tevékenységének megítélésével mutat összefüggést, hogy az országos átlaggal szemben a budapestiek minden megszorító intézkedés és népszerűségvesztés ellenére is még mindig többen tartják alkalmasnak a miniszterelnöki posztra Gyurcsány Ferencet (39 százalék), mint Orbán Viktort (31 százalék). Idén tavasszal a budapestieknek még 53 százaléka támogatta a jelenlegi miniszterelnököt, s csupán 28 százalék Orbán Viktort.

A 2006. október 1-én megrendezésre kerülő önkormányzati választáson a fővárosiak 59 százaléka ígéri biztosra a részvételét. Négy évvel ezelőtt 52,68 százalék volt a megjelenési arány, vagyis azok a feltételezések, amelyek rendkívül alacsony részvételt prognosztizálnak Budapest viszonylatában - a jelenlegi adatok alapján - nem támaszthatók alá.

Demszkyről mindenkinek van véleménye

A jelenlegi főpolgármester, Demszky Gábor munkájáról gyakorlatilag minden megkérdezettnek van valamilyen véleménye. Az értékelő válaszok 100-as skálára kivetített átlagértéke 45 pont, azaz közepesnél valamivel rosszabbra értékelik a 16 év óta regnáló főpolgármester teljesítményét. A válaszadók 36 százaléka adott közepes osztályzatot, 35 százalékuk ennél rosszabbat, míg 29 százalékuk közepesnél jobbat.

Összehasonlításképp: négy évvel ezelőtt, a 2002-es önkormányzati választásokat megelőző vizsgálatunkban 61 pont volt Demszky munkájának átlagos értékelése, és akkor még a válaszadók valamivel több mint fele adott 4-es vagy 5-ös osztályzatot a főpolgármester teljesítményére. Demszky teljesítményével az átlagosnál jobban elégedettek az MSZP-s szavazók (64 pont), miközben saját pártjának, az SZDSZ-nek a támogatói az átlagosnál elégedetlenebbek (55 pont).

A fideszesek nagyon utálják

A Fidesz-szavazók véleménye Demszky tevékenységéről egyértelműen lesújtó (26 pont), míg a pártválasztásukban bizonytalanok értékelése átlaghoz közeli értéket mutat (47 pont). 2002-höz képest a legnagyobb mértékű, 25 pontos csökkenést is épp saját pártja szavazóinak körében könyvelheti el Demszky, a fideszes szavazóknál 15, a szocialista szavazóknál pedig 11 pontos a csökkenés az előző önkormányzati választás időszakához képest.

Az öt nyilvántartásba vett főpolgármesterjelölt közül Demszky Gábor koalíciós és Tarlós István a Fidesz a KDNP és a Jobbik által támogatott független jelölt támogatottsága között a szeptemberi felvétel már nem mutat szignifikáns különbséget: a megkérdezettek 33 százaléka jelezte, hogy Demszkyre voksol, 31 százalék pedig Tarlós Istvánra kívánja leadni szavazatát.

Katona 9 százalékot kaphat

Jelentősnek mondható Katona Kálmán támogatottsága, hiszen majdnem kétszer annyian voksolnának rá (9 százalék), mint egy esetleges parlamenti választáson pártjára, az MDF-re (5 százalék). A két vezető jelölt közötti jelenlegi szoros versenyben meghatározó jelentőségű lehet a választásukban bizonytalanok (17 százalék) és a preferenciájukat eltitkolók (8 százalék) szavazata, valamint a választási részvételi arány alakulása.

A részvételüket biztosra ígérők között is hasonló az arány: 38 százalék voksolna Demszkyre és 36 százalék Tarlósra, 8 százalék pedig Katona Kálmánra. A biztos szavazó, de ismeretlen preferenciájú választók az összes megkérdezett mintegy 9 százalékát alkotják. Körükben egyforma arányt mutat az önmagát bal- illetve jobboldali gondolkodásúként megjelölők csoportja (29, illetve 28 százalék), ugyanakkor a preferenciájukat eltitkoló biztos szavazók többen tartják alkalmasabbnak Orbán Viktort a miniszterelnöki posztra (33 százalék), mint Gyurcsány Ferencet (23 százalék).

Ha Demszky és Tarlós között lehetne választani, akkor a megkérdezettek azonos arányban, 38-38 százalékban támogatnák őket. Katona Kálmán támogatóinak 38 százaléka szavazna a két jelölt közül Tarlós Istvánra és 25 százalékuk Demszky Gáborra, míg 23 százalékuk egyikükre sem, 12 százalék pedig nem tud választani a két politikus közül.

Noha a pártok támogatottságát tekintve egyértelmű a Fidesz előnye a budapestiek körében (egy most esedékes parlamenti választáson a budapestiek 25 százaléka szavazna a Fideszre, míg az MSZP támogatottsága 20 százalék), a helyi képviselőválasztáson, vagy a kerületi polgármester-választáson összességében az MSZP jelöltjei élveznek valamivel nagyobb támogatást.

Még semmi sincs lefutva

A kerületekben a fővárosiak 26 százaléka szavazna az MSZP képviselőjelöltjére és 29 százaléka a párt polgármesterjelöltjére, míg a Fidesz képviselőjelöltjei és polgármesterjelöltjei esetében az arány 24-24 százalék. Az SZDSZ-es jelöltek támogatottsága 6, a polgármestereké 7 százalék. Ha a biztos szavazókat tekintjük, a képviselőjelöltek esetében döntetlen a két nagy párt versenye (31-31 százalék), a polgármesterek esetében 5 százalékponttal vezet az MSZP (35-30 százalék).

Kiélezett küzdelmet jelez tehát a szeptember első harmadában készült felvétel a fővárosban, és minthogy az adatfelvétel lezárása majdnem három héttel az október 1-jei választás előtt történt, a választói magatartás alakulása távolról sem tekinthető lezártnak.

Módszertan
A kérdőíves közvélemény-kutatás adatfelvétele 2006. szeptember 4. és 11. között történt, melynek során összesen 1134 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú budapesti személyt kérdeztek meg CATI módszerrel általános politikai, közéleti kérdésekről. A mintavétel során - az összehasonlíthatóság érdekében - Budapest négy különböző régiójából hasonló méretű mintákat vettünk, majd a teljes fővárosra vonatkozó reprezentativitás érdekében iteratív súlyozásos eljárást alkalmaztunk, amelynek alapján a válaszadók a legfontosabb szocio-demográfiai dimenziók (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa) szerint reprezentálják a felnőtt korú magyarországi lakosságot. A mintavételből fakadóan az összes megkérdezettre vonatkozó adatok 95 százalékos valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,0 százalékponttal térhetnek el a teljes felnőtt lakosság megkérdezésével kapható értéktől.