Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nagyot zuhant Sólyom és Gyurcsány népszerűsége

2006.07.27. 07:41
A Medián és a Szonda Ipsos szerint is csökkent a szocialisták támogatottsága. A megszorítások meglátszanak a szocialista politikusok népszerűségén, de a hónap nagy vesztese Sólyom László. A köztársasági elnök népszerűsége március óta folyamatosan csökken.

Öt politikus népszerűsége is statisztikailag releváns mértékben csökkent júliusban a Medián a HVG számára készített közvélemény-kutatása szerint. A legnagyobb népszerűségvesztést Sólyom László köztársasági elnök szenvedte el, aki 18 százalékponttal rontva eredményén Dávid Ibolya és Szili Katalin mögé szorult a népszerűségi versenyben.

Népszerűtlen hatalom

Az elemzés szerint Sólyom népszerűsége a március 15-i kitüntetésbotrány, az elmaradt kézfogások óta esik folyamatosan, a mostani nagy zuhanás az általános elégedetlenségre és arra vezethető vissza, hogy a közvélemény nem tesz különbséget a hatalom birtokosai között - a felmérés még a megszorítások államfői aláírása előtt készült.

Gyurcsány Ferenc népszerűsége 12 ponttal csökkent, a kormányfő jelenleg 38 ponton áll. Orbán Viktor népszerűsége 47 százalék. A harmadik legnagyobb népszerűségvesztést Kóka János gazdasági miniszter szenvedte el, a 8 pontos visszaesés egyértelműen a megszorítások következménye. Nagyot esett még Juhász Ferenc és a szocialista pártelnök Hiller István népszerűsége is.

Mélyrepülés

A pártok versenyében a Galluphoz hasonlóan a Medián, illetve a felmérését a Népszabadságban publikáló Szonda-Ipsos is a szocialisták visszaesését mutatta ki. A legkisebb változást a Szonda mérte, szerintük az MSZP támogatottsága a biztos választók körében két százalékponttal, 40 százalékra esett, a Fidesz 48 százalékkal vezet. A Szonda szerint az MDF biztosan, az egy százalékpontot erősödő SZDSZ talán bejutna a parlamentbe, ha most lennének a választások.

A Medián négy százalékpontos esést mért a szocialistáknál, akik előtt a Fidesz így már 12 százalékkal vezet. A felmérés szerint a legnagyobb ellenzéki párt 44, a szocialisták 32 százaléknyi szavazatra számíthatnak. A Medián eredményei szerint az MDF és az SZDSZ is bejutna a parlamentbe, a liberálisok ráadásul 2 százalékpontot javítottak júliusban. A Fideszből kialakított KDNP támogatottsága egyik felmérésben sem éri el a kimutatható szintet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!