Sosem voltak népszerűtlenebbek a magyar politikusok

2007.09.03. 07:12
Másfél év alatt többet zuhant a politikusok népszerűsége, mint előtte másfél évtized alatt. Most már a listavezető is inkább népszerűtlen. A politikai elit a bizonytalanok támogatását vesztette el leginkább, a szekértáborok kitartanak sajátjaik mellett.

Már a legnépszerűbb magyar politikust, Sólyom Lászlót is többen gyűlölik, mint szeretik, derült ki a Szonda-Ipsos a Népszabadság felkérésére készített vizsgálatából. A politikusok népszerűségi listáját Sólyom László köztársasági elnök vezeti, mindössze 48 ponttal.

Orbán viktornak már 44 pont is elég az ötödik helyhez, a kormányfő, Gyurcsány Ferenc a maga 29 pontjával hátulról a harmadik, nála csak az SZDSZ elnöke, Kóka János és az egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes népszerűtlenebb.

A Szonda összegzése szerint a magyar politikai elit tagjainak össznépszerűsége mindössze 34 pont. A népszerűségmérés kezdetén az Antall-kormány idején a politikusok átlagos népszerűsége 54 pont volt, ez 2006 elejéig fokozatosan csökkent 47 pontra. 2007 elejére ezt egy hétpontos, azóta egy további négy pontos zuhanás követte, azaz az elit másfél év alatt többet vesztett népszerűségéből, mint előtte másfél évtized alatt.

A közvélemény-kutató adatai szerint nagy változás az úgynevezett bizonytalanok - a pártot nem választók - körében történt, itt az év eleji átlagos 38 pontról 30-ra csökkent a politikusok népszerűsége. A szekértáborok sajátjaikat 60, ellenfeleiket 20 pont körül rangsorolják.