Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Közzé lehet tenni közvélemény-kutatásokat a választások előtt

2007.02.26. 14:47
A kampánycsendre vonatkozó szabályok alapján kell majd a választások előtti közvélemény-kutatásokat is kezelni. Eddig nyolc napos moratórium volt.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn megsemmisítette a választási eljárásról szóló törvény azon rendelkezését, amely tiltotta a szavazást megelőző nyolcadik naptól a szavazás befejezéséig a közvélemény-kutatási eredmények nyilvánosságra hozatalát - tájékoztatott a testület sajtófőnöke.

Sereg András közleményében azt írta, a testület arra az álláspontra helyezkedett, hogy a közvélemény-kutatási felmérések nyilvánosságra hozatali tilalmára - mint jogintézményre - a választási eljárásról szóló törvénynek a kampánycsendre vonatkozó szabályai lesznek.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében ezentúl közvélemény-kutatási eredményt a szavazás lezárultát megelőző 43 órán belül nem lehet nyilvánosságra hozni, szemben a korábbi nyolc napos tilalommal. (Ez vasárnapi választás esetén azt jelenti, hogy pénteken 24 óráig - a kampánycsend beálltáig - lehet közvélemény-kutatást nyilvánosságra hozni.)

Az Ab figyelembe vette egy, a kampánycsendre vonatkozó szabályozást vizsgáló határozatát, miszerint a választások zavartalanságának biztosításához a vélemény- és sajtószabadság rövid időtartalmú korlátozása arányos. A testület szerint a közvélemény-kutatási adatok nyilvánosságra hozatalának időbeli korlátozása is a választások zavartalanságát biztosító alkotmányos célt szolgálja. Az Ab ugyanakkor megállapította, hogy a nyolc napig tartó tilalom az elérni kívánt céllal nincs arányban, alkotmányosan ugyanis nem indokolható a kampánycsend általi korlátozásnál súlyosabb korlátozás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!