Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közzé lehet tenni közvélemény-kutatásokat a választások előtt

2007.02.26. 14:47
A kampánycsendre vonatkozó szabályok alapján kell majd a választások előtti közvélemény-kutatásokat is kezelni. Eddig nyolc napos moratórium volt.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn megsemmisítette a választási eljárásról szóló törvény azon rendelkezését, amely tiltotta a szavazást megelőző nyolcadik naptól a szavazás befejezéséig a közvélemény-kutatási eredmények nyilvánosságra hozatalát - tájékoztatott a testület sajtófőnöke.

Sereg András közleményében azt írta, a testület arra az álláspontra helyezkedett, hogy a közvélemény-kutatási felmérések nyilvánosságra hozatali tilalmára - mint jogintézményre - a választási eljárásról szóló törvénynek a kampánycsendre vonatkozó szabályai lesznek.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében ezentúl közvélemény-kutatási eredményt a szavazás lezárultát megelőző 43 órán belül nem lehet nyilvánosságra hozni, szemben a korábbi nyolc napos tilalommal. (Ez vasárnapi választás esetén azt jelenti, hogy pénteken 24 óráig - a kampánycsend beálltáig - lehet közvélemény-kutatást nyilvánosságra hozni.)

Az Ab figyelembe vette egy, a kampánycsendre vonatkozó szabályozást vizsgáló határozatát, miszerint a választások zavartalanságának biztosításához a vélemény- és sajtószabadság rövid időtartalmú korlátozása arányos. A testület szerint a közvélemény-kutatási adatok nyilvánosságra hozatalának időbeli korlátozása is a választások zavartalanságát biztosító alkotmányos célt szolgálja. Az Ab ugyanakkor megállapította, hogy a nyolc napig tartó tilalom az elérni kívánt céllal nincs arányban, alkotmányosan ugyanis nem indokolható a kampánycsend általi korlátozásnál súlyosabb korlátozás.