Bernadett
0 °C
4 °C

Orbán álma és Gyurcsány rémálma

2006.04.12. 00:23
Kapcsolódók (7)
A jelenlegi ellenzék akkor sem szerezheti meg a mandátumok többségét, ha a választás második fordulójában minden addigi MDF-szavazó a Fidesz jelöltjére szavaz, derül ki a Marketing Centrum mandátumbecsléséből. A korábbi felmérések azt mutatják, hogy az SZDSZ híveinek közel háromnegyede szimpatikusnak tartja a szocialista pártot, és élesen elutasítja a Fideszt. Az MDF szavazóinak másodlagos pártkötődése viszont jobban megoszlik a bal- és a jobboldal között.

A választások második fordulójában döntő szempont lehet, hogyan fognak viselkedni az SZDSZ és az MDF szavazói. Elfogadja-e minden SZDSZ-es az MSZP-vel megkötött megállapodást, és visszaléptetett jelöltje helyett a szocialista oldalra szavaz-e? Hogyan reagálnak az MDF hívei arra, hogy Dávid Ibolya elutasítja a Fidesz támogatását, míg mások a Fórum felelősségét vetik fel a kormányváltás érdekében.

A Marketing Centrum a Népszabadság megbízásából kedden készítette el a második forduló mandátumeloszlását becslő forgatókönyveit. Az MDF törzsmagja változatlanul egyértelműen a Fidesz felé hajlik, de 2006-ra az MDF láthatóan felszívta a Centrum Párt szavazóit is, akik közül sokan sohasem szavaznának Orbán Viktorra, jegyezte meg az eddigi folyamatokat elemezve Marián Béla, a Marketing Centrum kutatási igazgatója. Sokkal kisebb ugyanakkor a különbség az SZDSZ és az MSZP híveinek politikai beállítódása között, mint 2002-ben.

Orbán álma

Az első forduló eredményeinek ismeretében a Marketing Centrum négy forgatókönyvet vázolt fel a mandátumok megoszlására a második forduló után. A legvalószínűbb szcenárió szerint az MDF-esek fele (valamint a MIÉP-Jobbik és más kis pártok hívei) a Fideszre szavaznak, az SZDSZ-esek háromnegyede pedig a szocialistákra. Ebben az esetben a mandátumok megoszlása a következő: 189 MSZP, 20 SZDSZ, 164 Fidesz, 12 MDF, 1 független.

Az „Orbán Viktor álma, Gyurcsány Ferenc rémálma” nevű forgatókönyv szerint minden MDF-es a Fideszre szavaz, míg az SZDSZ híveinek csak fele a szocialista jelöltekre. A kormánykoalíció így is többséget szerez (178 MSZP, 18 SZDSZ, 177 Fidesz, 12 MDF, 1 független).

Ha Gyurcsány álma valósul meg, azaz a csalódott fideszesek nem mennek el szavazni, a győzelem ízét érző szabad demokrata és szocialista hívek pedig még jobban aktivizálódnak, az MSZP 208 mandátummal egyedül is elérné a kormányzáshoz szükséges többséget.

A Marketing Centrum mandátumbecslése szerint a Fidesznek akkor sincs esélye, ha minden MDF-es rá szavaz, és minden SZDSZ-es a szocialistákra. A kalkulált mandátummegoszlás így a következő: 182 MSZP, 17 SZDSZ, 174 Fidesz, 12 MDF, 1 független.

Egy irányba húznak

Az SZDSZ és az MDF szavazóinak másodlagos pártszimpátiáiról csak korábbi felmérések vannak. Ezek a választás első fordulójának bizonyos szempontból meglepő eredményei után nem feltétlenül alkalmazhatók.

A Szonda Ipsos korábbi felmérései szerint az SZDSZ szavazóinak közel fele nem kötődik másik párthoz, a másik fele viszont 70 százalékban a szocialisták felé húz. A maradék más pártokkal szimpatizál, de a Fideszt támogatók aránya elhanyagolható.

A Medián korábbi mérései is ezt tükrözik. Száz SZDSZ szavazóból 73 szimpatizál a szocialistákkal, 20 nem tudja, kire vagy egyáltalán nem szavazna, de csak 7 támogatná a Fideszt. Ez azt mutatja, hogy az SZDSZ táborából mára lemorzsolódtak azok, akik – elvi alapon – élesen elutasítanák a szocialistákkal való együttműködést. A Szonda Ipsos eredményei például azt mutatják, hogy az SZDSZ-esek közül csak három százalék, aki semmiképpen nem választaná a szocialistákat.

Megosztott vonzalmak

Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint a sikeres első fordulós szereplés és választás utáni gyors nyilatkozatok az MSZP és az SZDSZ részéről megerősítik a szabad demokrata szavazók tudatosságát. Mintegy háromnegyedük várhatóan az MSZP-re szavaz majd, fogalmazta meg becslését Závecz Tibor.

Ennél jóval megosztottabb az MDF szavazótábora. A Medián márciusi felmérése szerint az MDF-re szavazók közel fele (46 százalék) támogatná a Fideszt a második fordulóban, ötödük inkább a szocialisták felé húzna. 34 százalékuk nem szavazna, vagy nincs számára másik szimpatikus párt.

A Szonda Ipsos korábbi adatai azt mutatják, hogy csak az MDF szavazók felének van másodlagos pártpreferenciája. Ők fele-fele arányban húznak balra és jobbra. A kérdés az, milyen irányba billen el ez az elkövetkező két hétban.