Benedek
-5 °C
5 °C

A többség elutasítja a pénteki tüntetést

2006.10.05. 06:23
A Medián a Népszabadságban közölt felmérése alapján csak egy biztos, a magyarok elutasítják, hogy a Fidesz pénteken utcai demonstrációra mozgósította híveit. A megkérdezettek relatív többsége, 42 százaléka felesleges színjátéknak tartja a bizalmi szavazást, és csak 27 százalék gondolja a legjobb megoldásnak, ha a Gyurcsány-kormány folytathatná.

Csak egy kérdésben mutatható ki a párttörésvonalakon túlmutató egyetértés a magyar társadalomban a Medián a Népszabadságban közölt, hatszáz fős mintán felvett, reprezentatív, telefonos felmérése szerint. A teljes lakosság 60 százaléka ítéli el, hogy a Fidesz utcai demonstrációra készül, csupán 32 százalék támogatja azt. Legegyértelműbben a koprmánypártiak ellenzik a demonstrációt, 98 százalékuk helyteleníti a Fidesz akcióját. A pártnélküliek 69 százaléka is ezen a véleményen van, de még az ellenzékiek közel harmada, 28 százaléka is helyteleníti a Fidesz döntését.

Teljes a megosztottság

A bizalmi szavazást a lakosság relatív többsége, 42 százaléka felesleges színjátéknak tartja, 38 százalék gondolja azt a válságot lezáró, helyes lépésnek. Itt egyértelműen pártszimpátiák szerint oszlik meg a kérdés megítélése. A kormánypártiak 76 százaléka szerint a szavazás lezárja a válságot, az ellenzékiek 71 százaléka szerint az csupán színjáték. A pártnélküliek egyharmada szerint színjáték, másik harmada szerint válságmegoldó lépés a szavazás.

A legnagyobb megosztottságot a Medián a válság lehetséges lezárásaival kapcsolatban mérte. Relatív többségben azok vannak, akik szerint Gyurcsány kormányon maradása lenne a legjobb, de ők is csak 27 százaléknyian vannak - javarészt kormánypártiak, akiknek a 80 százaléka vélekedik így. 17-17 százaléknyian gondolják megoldásnak, ha a kormánypártok új miniszterelnököt neveznének ki, vagy ha szakértői kormány alakulna. 21 százalék - javarészt ellenzéki szavazók, akiknek a körében a javaslat 42 százalékos népszerűségnek örvend - az új választások kiírásában látja a megoldást.

Kétféleképp értik Sólyom beszédét

A Medián mérése szerint a lakosság 83 százaléka hallott Sólyom László vasárnapi beszédéről, mely a megkérdezettek 52 százaléka szerint segítette a válság megoldását. Igaz, ehhez hozzájárul a beszéd kétféle megítélése is, a megkérdezettek fele szerint Sólyom Gyurcsány lemondatására szólított fel, harmaduk szerint csak annyit mondott, hogy a parlamentnek kell döntenie a kormányfőről. A teljes népesség 32 százaléka szerint Sólyom beszéde hátráltatta a válság megoldását.