Piroska
-1 °C
5 °C

Erősödött a Fidesz, nőtt a szocialisták önbizalma

2004.11.24. 08:11
Megtorpanni látszik az MSZP a kormányváltást követő lendülete. Bár a párt hívei egyre biztosabbak abban, hogy megnyerhetik a 2006-os választást, novemberben a Fidesz tudott javítani megítélésén. Az SZDSZ és az MDF a pillanatnyi állás szerint nem jutna be a parlamentbe, derült ki a SZonda-Ipsos a Népszabadságban közölt felméréséből.
Megfordult a kormányváltás óta tapasztalható tendencia, a Szonda-Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint novemberben újra nőtt a Fidesz és ismét visszaesett az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében. Míg az összes választókorú körében statisztikailag jelentéktelenek a változások, a kettős népszavazás láthatóan mozgósította az ellenzéki szavazótábort.

A Fidesz előnye a biztos szavazó prátválasztók körében így ismét tizennégy százalékra nőtt, az ellenzéki párt 53 százalékos támogatottságot élvez, írja a Népszabadság a Szonda-Ipsos adatai alapján. Az előző hónapban 48 százalékon állt. A szocialisták két százalékpontot rontottak előző havi teljesítményükön, pillanatnyilag a biztos szavazó pártválasztók 39 százaléka támogatja a kormánypártot.

A Szonda mérése szerint, ha most vasárnap tartanák a szavazást, kétpárti parlament jönne létre. Az SZDSZ a közvélemény-kutató mérése szerint 4, az MDF 2 százalékot kap.

A választókat aktivizálta a népszavazási kezdeményezés, a mozgósítás azonban a Fidesznek sikerült jobban. Az MSZP októberhez képest novemberben nem tudta növelni aktív szavazói részarányát, mely az októberi kormányváltás után nőtt 67 százalékra 60 százalékról. A Fidesz táborának aktivitása a szeptemberi 67 százalékról októberben 59 százalékra esett vissza, novemberben azonban 71 százalékra nőtt.

Nőtt azonban a szocialisták önbizalma. A kormányváltás előtt még csak 37 százalékuk vélte úgy, hogy pártjuk megnyerheti a választásokat. Gyurcsány hatalomra kerülése után októberben már 55 százalékra nőtt, majd novemberben 60 százalékig emelkedett azok aránya, akik szerint az MSZP megnyerheti a 2006-os választásokat.