Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Pozitív a fogadtatása a második száznapos programnak

2002.11.28. 19:50
Pozitívan értékelték a kormány második száznapos programjának intézkedéseit azon a közvélemény-kutatáson, amelyet a kormány rendelt meg - ismertette az eredményeket Szekeres Imre, a MeH politikai államtitkára.
Szekeres Imre csütörtök este Pápán tájékoztatta a sajtót annak a közvélemény-kutatásnak a legfontosabb adatairól, amelyet a kormány készíttetett a közelmúltban a második száz nap intézkedéseinek fogadtatásáról. (Mint arról az Index elsőként beszámolt, a meghívásos tenderen a GFK Hungary piackutató-intézet nyerte el ezt a megbízást.) A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára elmondta, rendkívül kedvező fogadtatásra talált a gyermekek után járó lakásépítési kedvezmény összegének a felemelése, illetve a támogatás megelőlegezése a majdan megszületendő gyermekekre.

A december 1-jétol járó kedvezményről az érintettek 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vállalja a két, illetve a három gyermeket. Azt a döntést, hogy az újszülött gyermek édesapja egyhetes fizetett szabadságot kaphat, hogy otthon maradhasson az első héten, a megkérdezettek 80 százaléka tartotta bölcs döntésnek. A gyermeket váró családokban az apák 72 százaléka igénybe kívánja venni ezt a kedvezményt.

Szekeres utalt arra is, hogy a nyugdíj melletti nagyszülői gyessel kapcsolatban a megkérdezett anyák 79 százaléka nyilatkozott úgy, hogy számukra ez a döntés komoly segítséget jelent. A kormánynak azt a tervét, hogy ötezer rászoruló gyermeket üdültet ingyen a télen, a megkérdezettek 84 százaléka helyeselte.

A kormánynak azzal az elhatározásával, hogy minden településen legyen internet, a megkérdezettek 85 százaléka értett egyet. A hátrányos helyzetű kistelepülések külön alapból való támogatását 75 százalékos arányban helyeselték. A költségvetési törvényjavaslatról szólva Szekeres Imre úgy fogalmazott: "a kormányzat minden fillér elköltését nagyon meggondolja", de az alapvető kérdésekben komoly előrelépésre lehet számítani. Ebbe a körbe tartozik például az oktatásügy, a tudomány, a bérezés és az életkörülmények javítása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!