Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az őszödi beszéd után is jobb volt a hangulat

2008.04.25. 09:52
A Századvég és a Forsense közvelény-kutatásakor az emberek 100-ból 21 pontot adtak arra a kérdésre, hogyan mennek a dolgok. A közérzetet mérő index az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor volt eddig a legrosszabb, de még akkor is 4 ponttal magasabb volt a mostaninál.

100-ból átlagosan 21 pontot adtak a magyarok arra a kérdésre, hogyan mennek a dolgok az országban. A módszerrel a lakosság általános közérzetét igyekeznek megmérni. A mostani eredmény a kutatást végző Századvég - Forsense mérései közül az eddigi legalacsonyabb. Az érték 2006 ősze óta folyamatosan 25-30 pont között mozgott, a 25-ös korábbi mélypontot az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor mérték. Ez most annál is rosszabb. A kutatók szerint ez a koalíciós válság miatt van.

A rendkívül rossz eredmény elsősorban azoknak köszönhető, akik nem mondták meg, hogy milyen pártra szavaznának, de a nagy pártok híveinek véleménye is romlott az ország helyzetéről.

Az SZDSZ kormányt elhagyó döntéséről nagyon megosztott a lakosság. 42 százaléknak tetszik és 43 százaléknak nem tetszik a szakítás. Elsősorban a Fidesz szavazók (60 százalék) támogatják a kisebbik kormánypárt kiválását a koalícióból, míg az MSZP-sek kétharmada ellenzi. A bizonytalanok 60 százaléka is inkább ellenzi az SZDSZ kilépését.

Az összes megkérdezett 35 százalékának mindenesetre romlott az SZDSZ-ről kialakított véleménye. Főleg az MSZP-sek csalódtak a szabad demokratákban.

A kutatók öt lehetséges forgatókönyvről kérdezték az embereket, hogy melyiknek örülnének a legjobban. A többség, 43 százalék előrehozott választást akar. Az SZDSZ visszatérését a kormányba 15 százalék szeretné. Egy Gyurcsány nélküli új koalíció 13 százalék szerint lenne kívánatos, a kisebbségi Gyurcsány-kormányt pedig 10 százalék tartja a legjobb megoldásnak. A Gyurcsány nélküli kisebbségi MSZP-kormányzás terve a legnépszerűtlenebb, ezt csak 5 százalék tartja a legjobb megoldásnak.

A megkérdezettek fele sem hiszi el, hogy az MSZP képes lehetne még két évig kisebbségben kormányozni, 54 százalék szerint ez nem fog menni.

A többség kormányváltást akar. 55 százalék szerint lenne jobb, ha új kormány alakulna, és csak 28 százalék akarja, hogy ez a kormány maradjon hatalmon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!