Valér
-2 °C
0 °C

A Gallup nem fogadta el a MeH fájdalomdíját

2002.11.20. 14:59
Bár a Fidesz a Szonda Ipsos térnyerését sejti az állami közvélemény-kutatások piacán, az idén csupán a GFK, a Marketing Centrum és a Medián nyert megrendelést a Miniszterelnöki Hivataltól. A kutatásokat a költségvetés tartalékából finanszírozzák, mert a Gallup és a Tárki nem fogadta el a felmondott keretszerződésükre felajánlott 25 százalékos "fájdalomdíjat". A Stratégiai Elemző Központ decemberben elkészülő honlapján a jövőben nyilvánosak lesznek az állami pénzből fizetett felmérések.
A Szonda Ipsos állami megrendeléseinek vizsgálatát is számon kéri Répássy Róbert fideszes képviselő a kancelláriaminiszterhez intézett 27 kérdése között. Levendel Ádám, a Szonda elnök-vezérigazgatója csodálkozott Répássy felvetésén. Mint mondta, "cége is szeretné, ha végre üzleti titokra hivatkozva megkerülhetné az ilyen kérdést, de az állam eddig nem hozta még ilyen helyzetbe".

Négy kutatás

A Miniszterelnöki Hivatal kutatási központjában az Index kérdésére elmondták, hogy az idén négy kutatást indítottak. A meghívásos, tárgyalásos pályázatokon a GfK Hungária Intézet két megrendelést nyert el. Kozák Ákos, a piackutató cég vezetője elmondta, hogy nagyobbik, havonta ismétlődő kutatással azokat a minden kormányzat számára fontos kérdéseket vizsgálják, amelyek a kormányzati döntések előkészítéséhez, várható fogadtatásának felméréséhez szükségesek. A cég elnyert egy, eddig szokatlan témakörben kiírt pályázatot is: ezen az agráriumban dolgozók lehetőségeit méri fel a cég. A Medián Intézet egy országos panelfelújításokkal kapcsolatos lakótelep-vizsgálatot végez a MeH megrendelésére, a Marketing Centrum pedig egy, az egyetemisták politikai, társadalmi és személyes jövőképét elemző kutatásra kiírt pályázaton győzött.

Perre megy a Gallup?

A MeH helyettes államtitkára, Szeredi Péter az Index kérdésére elmondta, hogy az előző kormány idején megkötött keretszerződések jogvitája egyelőre nem zárult le. A Magyar Gallup Intézet és Tárki-Századvég egyelőre nem fogadta el a MeH ajánlatát, amely szerint 25 százalékos díjat fizetnének a szerződött, de el nem végzett munkákért. A várható per miatt a Stratégiai Elemző Központ a kormány döntése nyomán a költségvetés tartalékából finanszírozza az idei kutatásokat. Szeredi Péter elmondta, hogy a jövő évi költségvetésből "remélhetőleg" ugyanannyit, 195 millió forintot fordíthatnak 2003-ban is vizsgálatokra, mint az idén. A központ decemberben induló honlapján pedig minden állami megrendelésre készülő kutatás olvasható lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!