Árpád
-2 °C
4 °C

Vezető szocialisták, mélyrepülő kisgazdák

2000.12.20. 11:00
A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján, választások esetén az MSZP alakíthatna kormányt. A szocialisták előnye decemberben tovább nőtt a Fidesszel szemben, az SZDSZ stabilan harmadik. A legnagyobb negatív irányú elmozdulást a kisgazdák produkálták, akik az év folyamán a választási küszöb alá estek vissza - derült ki a Szonda Ipsosnak a Népszabadságban megjelent felméréséből.
Kilenc százalékpontos különbség

A decemberi adatok szerint a MSZP 9 százalékponttal előzi meg a Fideszt. A szocialisták a tizennyolc évnél idősebb, választásra jogosult polgárok 26 százalékának élvezik a bizalmát, míg a legnagyobb kormánypárt csak tizenhét százalékos támogatottságot tudnak felmutatni. A biztosan szavazókra levetítve ez az arány 48, illetve 30 százalékot jelent. A Szabad Demokraták Szövetsége az eddig stabilan őrzött 4-6 százalékukat 7-8-ra emelték. A FKGP és a MIÉP egyaránt 3-5 százalékot tud felmutatni, de míg az előbbiek több mint a szavazóik felét elveszítve zuhantak idáig, addig az utóbbiak őrzik szavazóikat.

A visszaesés jelzés a koalíciónak

Torgyán József, a Kisgazdapárt elnöke
Sok stabil Fidesz-szavazó viseltetik ellenérzésekkel az FKGP iránt.
Dr. Berényi Zoltán, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem oktatójának véleménye szerint nem a szocialisták megerősödéséről, inkább a Fidesz visszaeséséről van szó. A kutató a különbség növekedését két jelentős okra vezeti vissza. A kormány nem tudta maradéktalanul beváltani az ígéreteit, és ezzel a közalkalmazotti rétegben jelentős mennyiségű szavazót veszített. Az elmúlt év pénzügyi kimutatásai alapján a versenyszféraban növekedés tapasztalható, míg a közszférában a reálbérek visszaeséséről beszélhetünk. A másik kiemelt ok általános a Kisgazdapárt jelenléte a koalíción belül. Sok stabil Fidesz-szavazó viseltetik ellenérzésekkel az FKGP iránt. Éppen ezért nem lehet tudni, hogy mekkora azoknak az aránya, akik csak ideiglenesen fordultak el a kormánypárttól, ezzel jelezve nemtetszésüket a koalíciós partner miatt.

Az SZDSZ markánsabb fellépése

Demszky Gábor, az SZDSZ új elnöke
A Szabad Demokraták Szövetsége a legutóbbi két hónapban jelentős népszerűségnövekedést mutatott és stabilizálta parlamenti helyét.
A másik nagy ellenzéki párt, a Szabad Demokraták Szövetsége a legutóbbi két hónapban jelentős növekedést mutatott és stabilizálta parlamenti helyét. Dr. Csizmadia Ervin, az ELTE politológiai tanszékének oktatója szerint ennek okai az SZDSZ vezetésén belül lezajlott változások, illetve a pártnak a médiákban való markánsabb megjelenése. Csizmadia emlékeztetett arra, hogy a Békejobb megalkotásakor az azt létrehozó pártok népszerűségében emelkedést regisztrálhattunk. Véleménye szerint hasonló a mostani helyzet is, amikor egy a párt élén lezajlott változás élénk színfoltot hoz a magyar politikába.

Kisgazdák a parlament szélén

Az FKGP a legjobb esetben is a bekerülési küszöb környékén ingadozik, de inkább alatta található. A 3-5 százalék, amit jelen pillanatban fel tudnak mutatni, mindenki egyetért abban, hogy ez egyenes következménye a párt erőszakos politizálási módszereinek és az utóbbi időben egymást követő botrányoknak. Az eddig egységes és stabil szavazóréteg száma erőteljesen csökkent.

MIÉP a sötét ló

Csurka István, a MIÉP vezére
A MIÉP támogatottsága valószínűleg nagyobb a felmérésekben szereplőnél
A MIÉP a felmérések alapján a kisgazdákéval egyező támogatottságot tud felmutatni, de ez még a felmérést végző cégek szerint sem tükrözi a valóságot. Mivel az eddigi közvélemény-kutatási adatok azt tükrözik, hogy az e pártra szavazók adatgyűjtéskor nem szívesen fedik fel a politikai hovatartozásukat, ezért a 3-5 százalékos arány valószínűleg alulbecsült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?