Friderika
12 °C
29 °C

Vezető szocialisták, mélyrepülő kisgazdák

2000.12.20. 11:00
A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján, választások esetén az MSZP alakíthatna kormányt. A szocialisták előnye decemberben tovább nőtt a Fidesszel szemben, az SZDSZ stabilan harmadik. A legnagyobb negatív irányú elmozdulást a kisgazdák produkálták, akik az év folyamán a választási küszöb alá estek vissza - derült ki a Szonda Ipsosnak a Népszabadságban megjelent felméréséből.
Kilenc százalékpontos különbség

A decemberi adatok szerint a MSZP 9 százalékponttal előzi meg a Fideszt. A szocialisták a tizennyolc évnél idősebb, választásra jogosult polgárok 26 százalékának élvezik a bizalmát, míg a legnagyobb kormánypárt csak tizenhét százalékos támogatottságot tudnak felmutatni. A biztosan szavazókra levetítve ez az arány 48, illetve 30 százalékot jelent. A Szabad Demokraták Szövetsége az eddig stabilan őrzött 4-6 százalékukat 7-8-ra emelték. A FKGP és a MIÉP egyaránt 3-5 százalékot tud felmutatni, de míg az előbbiek több mint a szavazóik felét elveszítve zuhantak idáig, addig az utóbbiak őrzik szavazóikat.

A visszaesés jelzés a koalíciónak

Torgyán József, a Kisgazdapárt elnöke
Sok stabil Fidesz-szavazó viseltetik ellenérzésekkel az FKGP iránt.
Dr. Berényi Zoltán, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem oktatójának véleménye szerint nem a szocialisták megerősödéséről, inkább a Fidesz visszaeséséről van szó. A kutató a különbség növekedését két jelentős okra vezeti vissza. A kormány nem tudta maradéktalanul beváltani az ígéreteit, és ezzel a közalkalmazotti rétegben jelentős mennyiségű szavazót veszített. Az elmúlt év pénzügyi kimutatásai alapján a versenyszféraban növekedés tapasztalható, míg a közszférában a reálbérek visszaeséséről beszélhetünk. A másik kiemelt ok általános a Kisgazdapárt jelenléte a koalíción belül. Sok stabil Fidesz-szavazó viseltetik ellenérzésekkel az FKGP iránt. Éppen ezért nem lehet tudni, hogy mekkora azoknak az aránya, akik csak ideiglenesen fordultak el a kormánypárttól, ezzel jelezve nemtetszésüket a koalíciós partner miatt.

Az SZDSZ markánsabb fellépése

Demszky Gábor, az SZDSZ új elnöke
A Szabad Demokraták Szövetsége a legutóbbi két hónapban jelentős népszerűségnövekedést mutatott és stabilizálta parlamenti helyét.
A másik nagy ellenzéki párt, a Szabad Demokraták Szövetsége a legutóbbi két hónapban jelentős növekedést mutatott és stabilizálta parlamenti helyét. Dr. Csizmadia Ervin, az ELTE politológiai tanszékének oktatója szerint ennek okai az SZDSZ vezetésén belül lezajlott változások, illetve a pártnak a médiákban való markánsabb megjelenése. Csizmadia emlékeztetett arra, hogy a Békejobb megalkotásakor az azt létrehozó pártok népszerűségében emelkedést regisztrálhattunk. Véleménye szerint hasonló a mostani helyzet is, amikor egy a párt élén lezajlott változás élénk színfoltot hoz a magyar politikába.

Kisgazdák a parlament szélén

Az FKGP a legjobb esetben is a bekerülési küszöb környékén ingadozik, de inkább alatta található. A 3-5 százalék, amit jelen pillanatban fel tudnak mutatni, mindenki egyetért abban, hogy ez egyenes következménye a párt erőszakos politizálási módszereinek és az utóbbi időben egymást követő botrányoknak. Az eddig egységes és stabil szavazóréteg száma erőteljesen csökkent.

MIÉP a sötét ló

Csurka István, a MIÉP vezére
A MIÉP támogatottsága valószínűleg nagyobb a felmérésekben szereplőnél
A MIÉP a felmérések alapján a kisgazdákéval egyező támogatottságot tud felmutatni, de ez még a felmérést végző cégek szerint sem tükrözi a valóságot. Mivel az eddigi közvélemény-kutatási adatok azt tükrözik, hogy az e pártra szavazók adatgyűjtéskor nem szívesen fedik fel a politikai hovatartozásukat, ezért a 3-5 százalékos arány valószínűleg alulbecsült.