Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A felmérésekben Demszky nyert

2006.10.01. 19:00
A Gallup és a Medián felmérése szerint is Demszky Gábor nyeri a főpolgármester-jelöltek csatáját. A Gallup szerint "nagy valószínűséggel", a Medián szerint 46:41 arányban. A fővárosban a Gallup szerint csak 1 százalékponttal nyer a Fidesz, így megmarad az MSZP és az SZDSZ többsége. A Medián szerint viszont a fővárosban döntetlen lesz, míg vidéken jobboldali előretörés várható.

A Medián vasárnapi exit poll felmérése szerint Demszky Gábor a szavazatok 46 százalékát szerzi meg, és ezzel újabb négy évig ő lehet Budapest főpolgármestere. Tarlós István a felmérés szerint 41 százalékot kapott, Katona Kálmánra 7, míg Zsinka László a szavazatok 5 százalékát kapta.

Döntetlen lehet a fővárosban

Az exit poll adatai szerint a budapesti közgyűlésben könnyen egyenlő lehet a kormánypárti és az ellenzéki mandátumok száma (ebben az esetben a főpolgármester szavazata dönt). A Mediánnál 38 százalékot szerez a Fidesz, 6 százalékot az MDF, és eléri a 4 százalékos küszöböt a MIÉP is. A másik oldalon az MSZP 35, az SZDSZ 14 százalékot ér el, így mind a jobb-, mind a baloldal 33-33 képviselőt küldhet majd a közgyűlésbe.

A Gallup szerdán és csütörtökön 825 budapesti felnőttet kérdezett meg, az a felmérés minimális baloldali előnyt mutat. A Fidesz itt is 38 százalékot ér el, az MSZP viszont 37-et, így az SZDSZ 14 százalékával együtt többségben lehet. Már csak azért is, mert az MDF itt csak 5 százalékon áll, míg a MIÉP a maga 3 százalékával nem jut be a közgyűlésbe.

Abban viszont a Gallup felmérése megegyezik a Mediánéval, hogy itt is az jött ki: "nagy valószínűséggel" Demszky maradhat a főpolgármester, bár erről konkrét számokat nem közöltek. Tarlós annak ellenére veszíthet, hogy az utolsó felmérések szerint a keddi tévévita után Demszkyről az emberek 30 százalékának romlott, és csak 23 százalékának javult a véleménye (Tarlósnál mindkét táborba 21 százaléknyian tartoztak). Igaz, az utcai rendzavarásoknak a válaszadók 37 százaléka szerint az MSZP vagy az SZDSZ volt a nyertese, és a Demszky–Tarlós-párharcban is 8:3 volt ez az arány.

Vidéken jobboldali áttörés várható

A Medián exit pollja kiterjedt a vidéki eredményekre is. Úgy tűnik, a megyei közgyűlésekben az eddigi szereposztás fordítottja várható: míg az elmúlt négy évben 16 megyét vezettek a szocialisták, most legfeljebb 1-2 megyében őrizhetik meg a többségüket.

A Fidesz pozíciói javulhatnak a megyei jogú városokban is, ám itt nem várható a Medián szerint földcsuszamlásszerű győzelem. Egy múlt heti Forsense-felmérés szerint két polgármesteri széket veszíthet az MSZP (Nagykanizsa, Győr), egyet az SZDSZ (Békéscsaba), míg bizonytalannak tartották a pécsi és a szombathelyi választás eredményét. Négy éve a Fidesz öt megyei jogú városban szerzett többséget, szemben a 16 helyet besöprő MSZP-vel és SZDSZ-szel.

Nagyobb Demszky-győzelem a Tárkinál

Hatszáz budapestit kérdezett meg a Tárki pénteken és szombaton telefonon és személyesen. A felmérés adatai szerint Demszky Gáborra a szavazók 51 százaléka voksol, Tarlós István 40 százalékot kap, míg Katona Kálmán 8 százalékot szerez - közölte a kutatóintézet a Tv2-n. A Fidesz fővárosi listája 39, az MSZP-é 36, míg az SZDSZ-é 12 százalékhoz jut a Tárki választások előtti felmérése szerint.