Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Ferencváros: minden kopogtatócédulát lefoglaltak

2008.12.31. 17:03
Lefoglalták a nyomozók a ferencvárosi időközi parlamenti képviselő-választáson induló valamennyi párt jelöltjeire leadott ajánlócédulákat a helyi választási irodában szerdán. A BRFK azt követően kezdett nyomozást, hogy három párt ajánlócéduláit hamisnak minősítették az Állami Nyomda szakértői.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a választás, népszavazás és népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen. Ebben az eljárásban foglalták le az összes párt jelöltjeire leadott ajánlószelvényeket, amelyeknek a vizsgálatára szakértőt fognak kirendelni - áll a rendőrségi közleményben.

Mindet szakértő vizsgálja meg

A helyi választási bizottság Jobbik által delegált tagja december 20-án hívta fel a sajtó figyelmét arra, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része álláspontja szerint fénymásolt hamisítvány. Az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy az MDF, az Magyar Szociális Zöldpárt és a MIÉP által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka hamis.

Ezután a helyi választási bizottság feljelentést tett az ügyészségen és első fokon kizárta az indulók közül mindhárom párt jelöltjét. Az MDF hétfőn tett feljelentést a hamis ajánlószelvények ügyében.

A helyi választási bizottság kizáró határozatai ellen fellebbezést nyújtottak be az érintettek, de a Fővárosi Választási Bizottság elutasította azokat. Emiatt hétfőn az MDF jelöltje, kedden pedig a Magyar Szociális Zöld Párté fordult a Fővárosi Bírósághoz, amely azonban még kedden mindkét fellebbezést elutasította, és így véglegessé vált a három jelölt kizárása, ami ellen további fellebbezést már nem lehet benyújtani.

Az eset kapcsán megindult nyomozásban szerdán a BRFK nyomozói lefoglalták valamennyi párt jelöltjeire leadott ajánlószelvényeket a helyi választási irodában, és szakértőkkel fogják azokat megvizsgáltatni.

A választási bizottság bekéri a Hír tévé felvételeit

A ferencvárosi választási bizottság elkéri a Hír Tv-től annak a felvételnek a vágatlan változatát, amelynek alapján a televízió, illetve a Magyar Nemzet azt állította, hogy a helyi időközi országgyűlési választáson az SZDSZ fizetett az ajánlócédulákért. Ezt Horváth Péter, a helyi választási iroda helyettes vezetője közölte a testület szerdai ülése után.

Horváth Péter elmondta: foglalkoztak ezzel az üggyel, de más döntést nem hoztak. Janás Ferenc - aki a Hír Tv szerint érintett az ajánlócédula-vásárlás ügyében - írásban lemondott választási bizottsági helyéről. A testület elfogadta a szavazólap szövegét, így az nyomtatható, ha 24 órán belül senki nem támadja meg az erről szóló döntést.

A Magyar Nemzet a múlt szombati számában a Hír Tv felvételre hivatkozva állította, hogy az SZDSZ kerületi elnöke fizetett az ajánlószelvényekért aktivistáknak, és az sem érdekelte, hogy a pénz reményében hozzá forduló önkéntesek milyen eszközökkel jutnak a cédulákhoz. Janás Ferenc ezt visszautasította.

A Ferencvárosban azért kell időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett. A helyi választási bizottság hat jelöltet vett nyilvántartásba, így a január 11-i időközi választáson várhatóan a Humanista Párt, az SZDSZ, az MSZP, a Jobbik, a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Fidesz-KDNP indulhat.