Ágnes
-1 °C
2 °C

Krakus 6-os kartona 1990-ben is létezett

2005.02.17. 17:52
A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító államtitkár szerint egy 1990-es jegyzőkönyv bizonyítja a Szita Károly adatait tartalmazó 6-os karton létezését. A Krakus-akta valódiságát Orbán Viktor után Demeter Ervin, volt fideszes titokminiszter is megkérdőjelezte, azt állítva, hogy az ő hivatali idejükben nem tudtak a Krakus Péter fedőnevű titkos megbízott létezéséről. Tóth András államtitkár szerint viszont a 15 éves belügyminisztériumi jegyzőkönyvben az akkor átvett beszervezési kartonokat lajstromozták.

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányítását végző politikai államtitkár csütörtökön válaszolt Demeter Ervin képviselőnek az úgynevezett Krakus-ügyben tett nyilatkozatára.

Utólagos csempészés

Mint ismeretes, Demeter Ervin - csatlakozva Orbán Viktorhoz, aki továbbra is kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a "Krakus" fedőnevű ügynök azonos lett volna Szita Károly polgármesterrel - megvádolta a nemzetbiztonsági szolgálatokat. A korábbi fideszes titokminiszter azt mondta, ha valóban lettek volna olyan iratok a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, mint amilyenekről az adott ügyben szó esik, úgy ezeket már korábban át kellett volna adni a Történeti Hivatalnak, ez azonban nem történt meg, és az iratok 1998 és 2002 között nem is voltak a Nemzetbiztonsági Hivatalnál. Demeter szerint a Szitának most átadott iratokat vagy utólag kreálták, vagy utólag csempészték oda.

Rajta van a listán

Tóth András államtitkár azt mondta, hogy ez megalapozatlan és sértő vádaskodás. Megerősítette, hogy - mint korábban már bejelentette - az NBH megalakulásakor átvette a vonatkozó iratokat a megszűnő állambiztonsági szolgálattól, és irattárában őrizte a 2005. januári iratátadásig. Hozzátette, a Nemzetbiztonsági Hivatal rendelkezik a Kövér László, akkori miniszter által ellenjegyzett okmánnyal, amely szerint a hivatal teljesítette az 1996. évi LXVII. törvényben foglalt kötelezettségeit az iratokkal kapcsolatban. Emellett rendelkezésre áll egy 1990. június 28-ai, a Belügyminisztériumban kézírással felvett jegyzőkönyv a 6-os kartonok átvételéről, amely tartalmazza a szóban forgó, Szita Károly adatait tartalmazó 6-os kartont is. Tóth András szerint a rendszerváltozás óta még egy politikus sem vonta ehhez hasonlóan kétségbe az NBH tisztaságát és pártatlanságát, és nem fogalmazott meg ilyen gyanúsítást. "Különösen sajnálatos, hogy ezt olyan közszereplő teszi, aki egy teljes cikluson keresztül részt vett a nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában" - mondta Tóth András.