Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az emberek nem szerették a kordonbontást

2007.02.06. 10:24
A lakosság nagyobbik része nem ért egyet azzal, hogy a Fidesz pénteken elbontotta a Kossuth téri kordont, a Szonda Ipsos szerint a megkérdezettek kétharmada tart attól, hogy a polgári engedetlenségi mozgalom zavargásokhoz vezethet. A Medián felméréséből kiderült az is, hogy az ellenzékkel szimpatizálók körében 16 százalék bírálta a kerítés lebontását.

A lakosság többsége helyteleníti a Kossuth téri kerítés elbontását, derül ki a Medián felméréséből, amit a Népszava keddi száma ismertet. Az elmúlt hét végén a felmérés szerint szinte mindenki - a felnőtt népesség 94 százaléka - tudott arról, hogy a Fidesz képviselői a parlament előtt lebontották a rendőrségi kordont.

A megkérdezettek 53 százaléka azzal ért egyet, hogy a fideszesek helytelenül jártak el, mert ezzel a törvényes rendnek mondtak ellent. Azt a választ, hogy helyes volt a kordon lebontása, mert a rendőrség jogellenesen állította azt fel, 36 százalék választotta, míg 11 százalék nem tudott dönteni.


A bontás

A Medián szerint nem meglepő, hogy a kormánypárti szavazók elsöprő többsége - 94 százalék - helyteleníti a múlt pénteki akciót, érdekes viszont, hogy az ellenzékiek körében is 16 százaléknyian fogalmaztak meg kritikus véleményt. Azok körében akiknek nincs pártkötődésük, jelentős többségben vannak - 57 százalék 22 százalékkal szemben - a rendőri kordon lebontását helytelenítők.

A kordonépítés döntetlen lett

A Kossuth tér tartós körbekerítésének megítélése ugyanakkor egyáltalán nem egyértelmű: a megkérdezettek 44 százaléka helyesli, 45 százalék pedig ellenzi.

A Szonda Ipsos pénteki telefonos felmérése szerint a válaszadók 44 százaléka helyteleníti, 35 százaléka pedig helyesli a kordonbontást. A közvélemény-kutató cég felméréséből, amely az MTV A szólás szabadsága című műsorának felkérésére készült, az is kiderült, hogy a megkérdezettek 68 százaléka tart attól, hogy ez a polgári engedetlenségi mozgalom újra zavargásokhoz vezet, 24 százalék válaszolt nemmel a kérdésre.

A jelenlegi helyzet kialakulásáért 53 százalék az egész politikai elitet, 22 százalék a kormányoldalt, 13 százalék a Fideszt tartja felelősnek, derült ki a Szonda Ipsos 500 főre kiterjedő felméréséből, amit a Népszabadság hétfői száma is ismertetett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?