Huba
19 °C
33 °C

Az emberek nem szerették a kordonbontást

2007.02.06. 10:24
A lakosság nagyobbik része nem ért egyet azzal, hogy a Fidesz pénteken elbontotta a Kossuth téri kordont, a Szonda Ipsos szerint a megkérdezettek kétharmada tart attól, hogy a polgári engedetlenségi mozgalom zavargásokhoz vezethet. A Medián felméréséből kiderült az is, hogy az ellenzékkel szimpatizálók körében 16 százalék bírálta a kerítés lebontását.

A lakosság többsége helyteleníti a Kossuth téri kerítés elbontását, derül ki a Medián felméréséből, amit a Népszava keddi száma ismertet. Az elmúlt hét végén a felmérés szerint szinte mindenki - a felnőtt népesség 94 százaléka - tudott arról, hogy a Fidesz képviselői a parlament előtt lebontották a rendőrségi kordont.

A megkérdezettek 53 százaléka azzal ért egyet, hogy a fideszesek helytelenül jártak el, mert ezzel a törvényes rendnek mondtak ellent. Azt a választ, hogy helyes volt a kordon lebontása, mert a rendőrség jogellenesen állította azt fel, 36 százalék választotta, míg 11 százalék nem tudott dönteni.


A bontás

A Medián szerint nem meglepő, hogy a kormánypárti szavazók elsöprő többsége - 94 százalék - helyteleníti a múlt pénteki akciót, érdekes viszont, hogy az ellenzékiek körében is 16 százaléknyian fogalmaztak meg kritikus véleményt. Azok körében akiknek nincs pártkötődésük, jelentős többségben vannak - 57 százalék 22 százalékkal szemben - a rendőri kordon lebontását helytelenítők.

A kordonépítés döntetlen lett

A Kossuth tér tartós körbekerítésének megítélése ugyanakkor egyáltalán nem egyértelmű: a megkérdezettek 44 százaléka helyesli, 45 százalék pedig ellenzi.

A Szonda Ipsos pénteki telefonos felmérése szerint a válaszadók 44 százaléka helyteleníti, 35 százaléka pedig helyesli a kordonbontást. A közvélemény-kutató cég felméréséből, amely az MTV A szólás szabadsága című műsorának felkérésére készült, az is kiderült, hogy a megkérdezettek 68 százaléka tart attól, hogy ez a polgári engedetlenségi mozgalom újra zavargásokhoz vezet, 24 százalék válaszolt nemmel a kérdésre.

A jelenlegi helyzet kialakulásáért 53 százalék az egész politikai elitet, 22 százalék a kormányoldalt, 13 százalék a Fideszt tartja felelősnek, derült ki a Szonda Ipsos 500 főre kiterjedő felméréséből, amit a Népszabadság hétfői száma is ismertetett.