Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még egy évet várni kell a kreditrendszerre

2002.06.28. 09:57
Egy évvel elhalasztják a kreditrendszer kötelező bevezetését a felsőoktatási intézményekben, mivel számos intézmény informatikai rendszere egyelőre nem alkalmas a tanulmányi pontok nyilvántartására. Jövő szeptembertől a hallgatók viszont már mindenütt maguk állíthatják össze tanrendjüket.
Egy év türelmi időt kapnak az egyetemek a tanulmányi pontrendszer bevezetésére, amelyet egy 2000-es kormányrendelet idén szeptembertől tenne kötelezővé minden felsőoktatási intézményben - értesült a Magyar Hírlap. Mang Béla, az Oktatási Minisztérium felsőoktatási helyettes államtitkára a lapnak elmondta, a kormányrendeletet módosítják, ám legkésőbb 2003 szeptemberétől mindenütt át kell állni a kreditpontrendszerre.

Mi is az a kreditrendszer?
A kreditrendszerben a hallgatók minden kurzus elvégzése után meghatározott számú tanulmányi pontot kapnak. A számítás alapja az, hogy egy pontot egy átlagos képességű hallgató mintegy 30 hallgatói munkaórával tud megszerezni. Egy tanévben így átlagosan 60 tanulmányi pont szerezhető. A 3 éves főiskola elvégzéséhez legalább 180, az egyetemhez 270 kreditet kell majd gyűjteni. Ez lehetővé teszi a hazai egyetemek közötti átjárhatóságot, s utat nyit mintegy 600 európai felsőoktatási intézmény felé, amelyekben hasonló kreditrendszer működik. Forrás: Magyar Hírlap
Kevés a számítógép az egyetemeken

Az egyéves csúszás legfőbb oka, hogy egyes intézményekben még nincs meg a megfelelő számítógépes tanulmányi rendszer. A nyilvántartáshoz ugyanis sok hallgató és tantárgy adatait kell tárolni, amelyhez professzionálisan működő informatikai háttér szükséges.

Az egyetemek korábban kaptak támogatást számítógépek és szoftverek vásárlására, ezek beüzemelésére és a munkatársak betanítására azonban kevés idő maradt. Több intézményben a telephelyek között nincs is meg a megfelelő kapcsolat - jegyezte meg Mang.

Néhány kivételtől eltekintve

Tanulmányi pontrendszer egyébként már több egyetemen működik, s kétségtelen, hogy a bevezetése sehol sem ment zökkenőmentesen - írja a napilap. Almássy Kornél a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke szerint a műszaki egyetemen évekbe telt, míg bejáratódott az adminisztráció. A HÖOK elnöke szerint sok helyütt az oktatók sem ismerik a rendszert, ezért nem látják át a jelentőségét.

A Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem Gazdálkodástudományi Karának megbízott dékánja, az Országos Kredittanács tagja elmondta: a Közgázon már 1995 óta kreditrendszer szerint tanulnak a diákok. Tóth József minden egyetemnek ajánlja: ha sok energiát fordított erre és felkészült, már idén szeptembertől térjen át a pontrendszerre. A Közgázon az oktatók szemléletének is változnia kellett, hogy hozzászokjanak az egyéni tanmenetekhez.