Bizottsági nemek a pontrendszerre

2000.06.07. 19:51
Négy parlamenti bizottságból eddig három alkalmatlannak találta az általános vitára a közlekedési pontrendszer bevezetéséről szóló törvénytervezetet, így a kormány a javaslat visszavonására kényszerülhet. Az ellenzők szerint elfogadhatatlan, hogy tíz tilosban parkolással elvileg éppen annyi büntetőpont gyűjthető össze, mintha valaki ittasan gázolt volna. A parlamenti bizottságok közül eddig egyedül az alkotmányügyi tartotta tárgyalhatónak a javaslatot.
Az Országgyűlés emberi jogi bizottságában egyetlen támogató szavazatot sem kapott a közlekedési pontrendszer bevezetését előíró jogszabály, amire a bizottság két éves munkája során még nem volt példa - tájékoztatta az Index-et Kosáné Kovács Magda, a bizottság szocialista párti elnöke. Az előterjesztő célja a - a tervezet szerint - a közlekedési morál javítása és az önkéntes jogkövetés erősítése. e célok elérésére azonban Kósáné és a bizottság álláspontja szerint alkalmatlan a javaslat.

Emberi jogi bizottság: nem

Gál Zoltánnak több alkotmányos aggálya is támadt a tervezettel kapcsolatban
A szankciók aránytalanok a cselekményekhez képest, hiszen abszurditás, hogy például csupán tilosban parkolással bárki elveszíthetné a jogosítványát - véli Kosáné. A bizottság azért sem támogatta az előterjesztést, mert a pontrendszer bevezetése nagyban megnövelné a korrupció lehetőségét, hiszen a sokadik gyorshajtáskor a vezetőnek az lenne az érdeke, hogy megvesztegesse a rendőrt, ahhoz, hogy ne veszítse el vezetői engedélyét.

A javaslat e mellett nem tesz különbséget bűncselekmény és szabálysértés között, így több szabálysértés elkövetéséért, a bűncselekményekért járó szankciókat alkalmaznának. Kósáné Kovács Magda szerint, ha van egy kis esze a kormánynak, akkor a jelenlegi tervezetet visszavonja.

Alkotmányügyi bizottság: igen

Az alkotmányügyi bizottságban működött a kormánypárti fegyelmezettség, így alkalmasnak találta a testület a tervezetet az általános vitára - vélekedett a bizottsági ülést követően Gál Zoltán-alelnök. Pedig majdnem levette napirendjéről az ügyet a bizottság, az erről tartott szavazáson 16-an voksoltak a levétel mellett és ellene egyaránt.

Gál Zoltánnak több alkotmányos aggálya is támadt a tervezettel kapcsolatban. Nincsen szerinte megteremtve normálisan a jogorvoslat lehetősége, hiszen a pontokat nyilvántartó hivatal vezetőjénél lehetne fellebbezni a döntések ellen, ami körülbelül olyan, mintha az ORTT panaszbizottságának döntése ellen az ORTT első emberénél lehetne jogorvoslathoz folyamodni.

Önkormányzati és a gazdasági bizottság: nem

A törvénytervezetben az sincsen megszabva, hogy milyen szabályszegésért mennyi büntetőpont járna, ráadásul 400 millió forintba kerülne a rendszer bevezetése és a nyilvántartó hivatal felállítása. A heves vitában a koalíciós képviselők azzal érveltek, hogy a törvény jobbá tehető módosító indítványokkal, a szavazáson végül az általános vitára alkalmasnak találták a tervezetet.

A pontrendszerről szóló törvényjavaslatot nem támogatja az önkormányzati és a gazdasági bizottság sem, így négy bizottságból eddig csupán egy támogatta a javaslatot, így szerettük volna kideríteni, hogy a kormány az ellenállást látva tervezi-e a javaslat visszavonását, ám Borókai Gábor kormányszóvivő külföldön tartózkodik, a Belügyminisztériumban pedig nem akadt nyilatkozásra jogosult tisztségviselő.