Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Májustól gyorsabban közlekedhetünk az autópályákon

2001.02.06. 18:34
Május elsejével módosul a KRESZ, ennek alapján az autópályákon 130-cal, az autóutakon 110-zel, a lakott területeken kívüli országutakon pedig 90 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek az autók - döntött keddi ülésén a kormány. A kabinet január elsejével kötelezővé teszi a biztonsági gyermekülést a 12 év alatti gyermekek számára. A miniszterek elfogadták a kormány korrupció ellenes koncepcióját, és döntöttek a szövetkezeti üzletrészek kifizetésével kapcsolatos technikai kérdésekről.
A kormány kedden első olvasatban tárgyalta az Igazságügyi Minisztérium által kidolgozott, átfogó korrupcióellenes csomagot - közölte Borókai Gábor a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón. A tervek szerint a törvénymódosítások kiterjednének az összeférhetetlenség, valamint a lobbizás kérdéseire, és kiterjesztenék a vagyonbevallást a közbizalom szempontjából fontos állások betöltőire. A képviselői mentelmi jog esetleges korlátozása kapcsán a szóvivő kifejtette: a szakértők megvizsgálják, lehetséges-e az a megoldás, hogy amennyiben a parlament nem adja ki a korrupcióval gyanúsított honatyát, akkor az elévülési idő a mentelmi jog lejártától datálódik.

Májustól módosul a KRESZ

Május elsejével részben jogharmonizációs céllal módosul a KRESZ. A legfontosabb változás, hogy gyorsabban lehet majd közlekedni az utakon. A lakott területen belüli sebességhatár nem változik, minden más viszont igen. Az autópályákon 130 km/óra, az autóutakon 110 km/óra, míg a lakott területeken kívüli országutakon 90 km/óra lesz a sebességhatár. Január elsejétől a 12 évesnél nem idősebb gyermekek számára kötelezővé teszik a biztonsági gyermekülés használatát. Szintén jövőre lép hatályba az a módosítás, hogy kerékpárral az egyirányú utcákban is két irányba tekerhetnek a biciklisták.

A szövetkezeti üzletrészek megváltásának részleteit is kidolgozta kedden a kabinet. A külső üzletrész tulajdonosoknak legkésőbb július 1-jéig kell pénzükhöz jutni. Az igényeket április 15-éig kell bejelenteni, az ezután érkező kéréseket elutasítják. A szövetkezeteknek pedig április 30-áig kell nyilatkozniuk arról: képesek-e kifizetni az üzletrészeket. A kormány egyéves, kamatmentes hitelt nyújt a szövetkezeteknek, abban az esetben, ha saját erőből nem tudnának fizetni. Erre a hitelkonstrukcióra a kabinet 15-20 milliárd forintot szán.

Törvényjavaslat az MFB Rt.-ről

A kormány törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűléshez a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról. A pénzintézet státuszának törvényi szintű szabályozását az európai integráció követelménye, valamint a nemzetgazdaság modernizációja teszi szükségessé. A javaslat értelmében a bank jelenleg 47, 98 milliárd forintos jegyzett tőkéjét 2001. június 30-ig 60 milliárd forintra kell emelni.