Gyurcsány önkritikát gyakorol

2005.02.08. 08:49
A miniszterelnök keddi rádióinterjújában túlságosan keménynek és szerencsétlennek nevezte Orbán Viktort bíráló megjegyzését. Gyurcsány Ferenc szerint tételesen elszámolható, hogy mire költötte a kormány a 3500 milliárd forintot, ami miatt vita alakult ki az ellenzékkel.

A közalkalmazotti bérekre, a nyugdíjakra, a családtámogatási valamint a lakástámogatási rendszerre fordítja a kormány azt a 3500 milliárd forintot, ami miatt vita alakult ki az ellenzékkel, közölte a miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott kedd reggel sugárzott interjújában.

"Darabra el lehet mondani, hogy több mint ezermilliárd a megemelt közalkalmazotti bérekben, több mint ezermilliárd van ott összességében a több lépésben megemelt nyugdíjban, a családtámogatásban és a lakástámogatásban" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Tudja hol a helyre
Gyurcsány Ferenc több elgondolkodtató kijelentést is tett a közelmúltban. Augusztus 28-án a Szólás szabadsága című tévéműsorban azt mondta, hogy a felesége tudja, hol a helye. Másnap reggel a Napkeltében azzal illusztrálta az ember állandóan jobbra törekvő tulajdonságát, hogy csakúgy, mint ahogyan mindenki mindig nagyobb lakásra vágyik, mint ami van neki, a férjek az öregecskedő feleségüket le szeretnék cserélni fiatalabbra.

Gyurcsány bocsánatot kért a kínos mondatért, és egyúttal elismerte egy másik furcsa elszólását is. A parlamentben ugyanis korábban azt állította, hogy Magyarországon "nagy a jólét".

A Magyar Nemzet tudósítója szerint az MSZP hétvégi, 15. születésnapi rendezvényén Gyurcsány azt mondta a Szaúd-Arábia ellen játszó magyar válogatott szerepléséről, hogy sportolóink „halált megvető bátorsággal” játszottak az „arab terroristák” ellen. Január végén Gyurcsány a Dohány utcai zsinagógában többször is összekeverte a Teremtőt a Megváltóval a holokauszt alkalmából tartott zsidó istentisztelet előtti beszédében.

Gyurcsány szerint a központi költségvetésből ezekre a célokra "annyit fordítottunk, amit soha korábban", ami megterheli a közös kasszát". Gyurcsány szerint az ellenzékkel a vitát az váltotta ki, hogy Orbánék "kincskereső akciót" indított azt kérdezve a kormánytól: hol van 3500 milliárd forint? Gyurcsány az MSZP nőtagozatának szombati ülésén Orbán Viktornak a pénz hollétét firtató kérdésére utalva azt mondta: "fogja be a száját akkor, amikor a költségvetés világáról beszél". Bővebben > > >

Önkritikus

Arra az újságírói kérdésre, megbánta-e, hogy ebben a vitában Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével szemben keményen fogalmazott, azt mondta, "túlságosan keménynek" és "szerencsétlennek" tartja saját megjegyzését.

Orbán visszaszólt

A kormányfő a rádióinterjúban azt mondta, talán okkal sérthetett személyes, magánemberi és közéleti érzékenységet. "Nekem is vigyázni kell ezekre a szavakra" - mondta. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy sokkal méltányosabb szakmai kritikát vár a költségvetéssel kapcsolatban, ehhez pedig sokkal méltányosabb miniszterelnöki viszontválasznak kell tartoznia, tette hozzá.

Orbán Viktor Gyurcsány kijelentéseire a hétvégén azt mondta, "ezt a hangütést 1988-89-ben tapasztalhattuk, amikor gyülekeztünk, félig törvényesen, március 15-én. Ott mondták a rendőrök, hogy fogja be a száját. Szerintem tizenöt évvel a demokrácia kitörése után ez a hangütés már méltatlan az európai uniós Magyarországhoz". Bővebben > > >  • Hírek
  • Bankszámla