Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

A szeméttelepen is lehetne a kormányzati negyed

2006.11.28. 14:22
A kormányzati negyedet gyanúsan magas pontszámmal a Lágymányos hídtól délre fekvő Duna-partra képzelik el az Index olvasói. A kormány által preferált Nyugati pályaudvar csak a második, a Déli alig kapott szavazatot.

"Hol legyen a kormányzati negyed?" - tettük fel olvasóinknak a kérdést a múlt héten. Leveleikből ítélve sem a Nyugati, sem a Déli pályaudvar, sem a Lágymányosi híd pesti hídfőjének környéke nem nyerte el maradéktalanul a tetszésüket.

B. D. például ezt írja: "Szavazok: szerintem a Holdon. Nincs túl közel, de azért elég távol ahhoz, hogy a mai politikai előkelőségeket lássam."

L. H. egy jóval közelebbi, de a Kincstári Vagyoni Igazgatóság által nem ajánlott helyen képzeli el a 21. század kormányzati negyedét: "Hol legyen a kormányzati negyed? - kérdezi. - Azt mondanám, hogy valamelyik szeméttelep közelében, mert ezek odavalók."

Az előző két olvasóhoz képest Sz. M. már-már kesztyűs kézzel bánik a kormányzatunkkal: "A kormányzati negyeddel kapcsolatban javasolt szavazási lehetőség közül egy lehetőség szerintem nagyon hiányzik: SEHOL, nem ez a legfontosabb probléma ma. Ha van rá lehetőség, kérem, egészítsék ki ezzel a ponttal. Figyelve az eddigi eredményeket, nem lehetetlen, hogy ez kapna többséget."

A múlt heti hiányosságot pótolva most, versenyen kívül, feltesszük az alapkérdést: Legyen-e egyáltalán kormányzati negyed?

Eredetileg múlt hét szerdán kellett volna döntenie a kormánynak leendő negyedük helyszínéről. Hogy miért halasztották el a döntést, arról ellentmondó híreink vannak: a kormány egy hiányzó számításra hivatkozik, ugyanakkor Szanyi Tibor XIII. kerületi országgyűlési képviselő éppen a beharangozott döntés előtt kérte arra a kormányt a halasztásra.

Nézzük az eredményt.

1. Duna-part a Lágymányosi hídtól délre 4,1


A Lágymányosi hídtól délre

Gyanús, hogy az ötös skálán a nem éppen népszerűsége csúcsán lévő Gyurcsány-kormányt ilyen sokan szeretnék új helyen látni. Az itteni telkek kisajátítása kerülne a legtöbb pénzbe, mivel nagy részük magánkézben van. Szanyi Tibor is a Lágymányosi híd mellett érvelt, pedig XIII. kerületiként inkább a Nyugati pályaudvar környékén építendő kormányzati negyedben, és így a környék felfuttatásában lenne érdekelt. (Még az ügyben érdemit ritkán nyilatkozó Szilvásy György kancelláriaminiszter is elismerte, hogy politikusok azért szoktak lobbizni a kormányzatnál, hogy a saját választókerületükben valósuljon meg a beruházás.)

A magas pontszám láttán két dolgot tudunk elképzelni: 1. A kormányt minél messzebb szeretnék tudni. 2. A telektulajdonos meghekkelte a szavazást.

2. Nyugati pályaudvar környéke 3,41


A Nyugati pályaudvar környéke

Költséghatékonyságból megbuktak olvasóink. A Nyugati környéke kerülne legkevesebb pénzébe az adófizetőknek, mégis alaposan lemaradt a Lágymányosi híd mögött, a három induló közül, ha úgy vesszük, a középmezőnyben végzett. Talán a Váci úti dugóktól féltek, esetleg a kormányzat biztonságáért aggódtak, mivel a pályaudvar felől a kormányzat védhetetlen lenne. Vagy csak a sajtóhírek szerint a Nyugatit preferáló kormánynak akartak kellemetlenséget okozni a jól értesült olvasóink.

3. Déli pályaudvar 2,62


A Déli pályaudvar környéke

Nem lepődtünk meg az alacsony pontszámon, hiszen Buda és Pest között korahajnal kivételével szinte minden napszakban nehézkes a közlekedés. Amúgy mi sem tudjuk elképzelni, hogy Budán legyen a kormányzati negyed. Ha másért nem, hát azért, mert baromi messze van az Index újpesti szerkesztőségétől.