Tekla
9 °C
20 °C

Fodor még nem vizsgálná felül a koalíciós szerződést

2007.02.19. 15:10
Az SZDSZ mindkét elnökjelöltje elkötelezett a koalíciós szerződés felülvizsgálata és a tárcák újraelosztása mellett, írta a Népszabadság. Az átszervezések érintenének több szocialista vezetésű minisztériumot is, bár a tárcavezetőknek csak másik bársonyszékbe kéne átülniük. Fodor Gábor közleményben cáfolta az értesüléseket.

Függetlenül az SZDSZ március végi tisztújításának eredményétől, a liberálisok mindenképpen felülvizsgáltatnák a koalíciós szerződést, értesült a Népszabadság. Információik szerint Fodor Gábor és Kóka János is egyetért abban, újra kéne tárgyalni a tárcák elosztását.

Lehet átalakítani, de nem most

Fodor Gábor közleményében azt írta, az SZDSZ-nek nincs oka arra, hogy kezdeményezze a koalíciós szerzodés felülvizsgálatát. "Az SZDSZ konkrét célokkal, konkrét programra kötött koalíciót az MSZP-vel a ciklus elején. Közös céljaink vannak. Ilyenek a gazdaság- és költségvetés-politika stabilizálása, a reformok elindítása, és végig vitele. Ebben érdekelt az SZDSZ, mert ez az ország érdeke.

"Nem gondolkodom azon, hogy mely tárcától kell megválnia az SZDSZ-nek és melyiket kell megszereznie, azt tartom szem előtt, hogy eredményes legyen a koalíciós kormányzás, és jól, sikeresen lássák el feladatukat a kormányon belül a szabad demokrata minisztériumok. - Világossá kívánom tenni azonban azt, hogy részemről nincs bizonytalanság az egészségügyi tárca vezetése, és annak reformprogramját illetően" - áll közleményében.

A Népszabadság úgy tudja, Kóka nem tett konkrét javaslatokat az átalakításra, ő Gyurcsány Ferenccel egyeztetne a koalíció eddigi munkájáról, a reformokról és a koalíciós szerződésről. Fodor - a cikk szerint - ennél tovább menne, ő a kormány hitelvesztését a kabinet átalakításával orvosolná, és leválasztaná a rendőrséget az igazságügyi tárcáról.

A személyek nem, a tárcák viszont változnának

A Népszabadság cikke szerint az SZDSZ szívesen megválna a környezetvédelmi tárcától, Persányi Miklós állítólag maga is szívesen váltana egy nagyköveti posztra. Bizonytalanság övezi a liberálisok körében az egészségügyi tárca sorsát is, amit közleményükben szintén cáfoltak, viszont az új felállásban működő igazságügyi minisztérium élére Fodor Gábor kerülhet, ha Kóka nyeri meg a pártelnökséget.

A liberálisok átszervezésre vonatkozó tervei a szocialista vezetésű minisztériumokat is érinthetik, így Szilvásy György kerülne az igazságügy élére, Kiss Péter a MeH-be, Göncz Kinga Kisst helyét foglalná el a szociális- és munkaügyi minisztériumban. Az egymás közti cserékkel felszabadulna a külügyi tárca, amit a liberálisok tölthetnének be. Gyurcsány Ferenc azonban ígérete szerint tavasszal nem alakítja át a kormányt, kivéve ha valami rendkívüli esemény történik. Az időpont és a rendkívüli esemény a lap szerint kiskaput jelent a miniszterelnök számára.