Judit
2 °C
7 °C

Fodor még nem vizsgálná felül a koalíciós szerződést

2007.02.19. 15:10
Az SZDSZ mindkét elnökjelöltje elkötelezett a koalíciós szerződés felülvizsgálata és a tárcák újraelosztása mellett, írta a Népszabadság. Az átszervezések érintenének több szocialista vezetésű minisztériumot is, bár a tárcavezetőknek csak másik bársonyszékbe kéne átülniük. Fodor Gábor közleményben cáfolta az értesüléseket.

Függetlenül az SZDSZ március végi tisztújításának eredményétől, a liberálisok mindenképpen felülvizsgáltatnák a koalíciós szerződést, értesült a Népszabadság. Információik szerint Fodor Gábor és Kóka János is egyetért abban, újra kéne tárgyalni a tárcák elosztását.

Lehet átalakítani, de nem most

Fodor Gábor közleményében azt írta, az SZDSZ-nek nincs oka arra, hogy kezdeményezze a koalíciós szerzodés felülvizsgálatát. "Az SZDSZ konkrét célokkal, konkrét programra kötött koalíciót az MSZP-vel a ciklus elején. Közös céljaink vannak. Ilyenek a gazdaság- és költségvetés-politika stabilizálása, a reformok elindítása, és végig vitele. Ebben érdekelt az SZDSZ, mert ez az ország érdeke.

"Nem gondolkodom azon, hogy mely tárcától kell megválnia az SZDSZ-nek és melyiket kell megszereznie, azt tartom szem előtt, hogy eredményes legyen a koalíciós kormányzás, és jól, sikeresen lássák el feladatukat a kormányon belül a szabad demokrata minisztériumok. - Világossá kívánom tenni azonban azt, hogy részemről nincs bizonytalanság az egészségügyi tárca vezetése, és annak reformprogramját illetően" - áll közleményében.

A Népszabadság úgy tudja, Kóka nem tett konkrét javaslatokat az átalakításra, ő Gyurcsány Ferenccel egyeztetne a koalíció eddigi munkájáról, a reformokról és a koalíciós szerződésről. Fodor - a cikk szerint - ennél tovább menne, ő a kormány hitelvesztését a kabinet átalakításával orvosolná, és leválasztaná a rendőrséget az igazságügyi tárcáról.

A személyek nem, a tárcák viszont változnának

A Népszabadság cikke szerint az SZDSZ szívesen megválna a környezetvédelmi tárcától, Persányi Miklós állítólag maga is szívesen váltana egy nagyköveti posztra. Bizonytalanság övezi a liberálisok körében az egészségügyi tárca sorsát is, amit közleményükben szintén cáfoltak, viszont az új felállásban működő igazságügyi minisztérium élére Fodor Gábor kerülhet, ha Kóka nyeri meg a pártelnökséget.

A liberálisok átszervezésre vonatkozó tervei a szocialista vezetésű minisztériumokat is érinthetik, így Szilvásy György kerülne az igazságügy élére, Kiss Péter a MeH-be, Göncz Kinga Kisst helyét foglalná el a szociális- és munkaügyi minisztériumban. Az egymás közti cserékkel felszabadulna a külügyi tárca, amit a liberálisok tölthetnének be. Gyurcsány Ferenc azonban ígérete szerint tavasszal nem alakítja át a kormányt, kivéve ha valami rendkívüli esemény történik. Az időpont és a rendkívüli esemény a lap szerint kiskaput jelent a miniszterelnök számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?